Štirje vojaki bodo proti Iraku odpotovali konec februarja. Foto: SV
Štirje vojaki bodo proti Iraku odpotovali konec februarja. Foto: SV
Dimitrij Rupel in Karl Erjavec
Opozicijski poslanci so bili kritični tudi do obrambnega ministra. Foto: RTV SLO
Odhod v Irak je napovedan za 24. februar. Foto: RTV SLO

Predlog je podprlo 21 poslancev, proti pa jih je bilo 46. Poslanci so potrdili sklepa odbora za zunanjo politiko, da je odločitev vlade skladna z zakonodajo in da mora vlada po treh mesecih obvestiti DZ o poteku misije.

Izredna seja je bila po pričakovanjih burna. Večina opozicijskih poslancev je menila, da je odločitev vlade neprimerna in tvegana. Poslanci vladajoče koalicije so poudarjali, da Slovenija izpolnjuje obveznosti do Nata in mednarodne skupnosti.

Varnost bolj ogrožajo karikature
Poslanci LDS-a in SD-ja so opozorili, da se bo zaradi vladne poteze ogroženost Slovenije povečala, Slovenija pa se bo zaradi nelegitimnosti napada na Irak postavila na stran okupatorjev. Poslanci pozicije niso takšnega mnenja, nekateri pa so opozorili, da bo na varnost bolj vplivala objava spornih karikatur muslimanskega preroka Mohameda.

Sejo je za nekaj trenutkov zmotil aktivist na tribuni. Po posredovanju varnostnikov se je nadaljevala.
Vladajoče stranke so opozicijskim očitale, da si z izredno sejo skušajo nabrati politične točke.

Janša: Odločitev zavestna
Premier Janez Janša je na začetku seje zagotovil, da je bila odločitev o napotitvi vojakov v Irak zavestna. Pojasnil je, da želi vlada prispevati k stabilizaciji Iraka, izpolniti obveznosti do Nata in poskrbeti za varnost Slovenije. Premier Janez Janša je na zasedanju DZ-ja zagotovil, da je bila odločitev vlade o napotitvi slovenskih vojakov v Irak zavestna.

Erjavec o smiselnosti članstva v Natu
Obrambni minister Karl Erjavec je dejal, da urjenje iraških varnostnih sil ne prispeva le k stabilnosti regije, ampak vsega sveta. Če članice Nata zanikajo svoje odgovornosti, se postavlja vprašanje obstoja zavezništva in smiselnosti članstva v njem, je opozoril Erjavec.

Zahtevo za izredno sejo, ki je trajala osem ur, je vložilo 32 poslancev LDS-a in SD-ja, ki so predlagali, naj DZ vlado pozove k umiku odločitve za napotitev štirih slovenskih inštruktorjev v Irak 24. februarja. Pred sejo se je sešel še odbor DZ-ja za zunanjo politiko, v Ljubljani pa je potekal tudi shod mirovnikov.

Nocoj je v Afganistan odpotoval peti kontingent Slovenske vojske. Od 49 pripadnikov bosta 2 delovala v poveljstvu sil ISAF-a v Kabulu, 47 pa v Heratu.

LDS in SD sta predlagala tudi sprejetje sklepa, s katerim bi državni zbor vlado pozval, da v prihodnje ob odločanju o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v operacijah kriznega upravljanja obvezno skliče svet za nacionalno varnost ter o tem obvesti državni zbor in omogoči javno razpravo.

Zakaj izredna seja?
Kot so poudarili v obrazložitvi zahteve za sklic izredne seje, se je Slovenija kot članica Nato že izkazala kot verodostojen partner pri reševanju iraške krize, zato odločitev o napotitvi vojakov v Irak ni ne potrebna ne primerna.

Po navedbah LDS-a in SD-ja devet članic Nata nima svoje vojske v Iraku in niti ne namerava sodelovati pri urjenju iraških varnostnih sil v Iraku. S tem, ko se je vlada odločila za drugačno varnostno politiko, se mora zavedati, da gre za odločitev, ki bo pomembno vplivala na nacionalno varnost oziroma stopnjo ogroženosti Slovenije.

Odločitev sprejeta 12. 1. Vlada je odločitev o napotitvi štirih vojaških inštruktorjev v Irak sprejela 12. januarja. Premier Janez Janša je pojasnil, da je sedanja vlada s to odločitvijo dokončala postopke, začete že v prejšnjem mandatu, s čimer pa ne trdi, da pri tem ne gre za odločitev sedanje vlade.