Zakon bodo sprejemali po nujnem postopku. Foto: Bobo
Zakon bodo sprejemali po nujnem postopku. Foto: Bobo

Zakon o intervencijskih ukrepih zaradi gospodarske krize prinaša zamrznitev rasti pokojnin, socialnih transferjev ter plač javnih uslužbencev in funkcionarjev. Leta 2012 se bodo ti izdatki uskladili le v primeru, da bo inflacija višja od treh odstoktov.

Vsebina zakona je sicer odvisna od pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja, ki so v teku. Zakon, ki predvideva zamrznitev plač, se lahko še spremeni z dopolnili, če se bo vladi in sindikatom uspelo dogovoriti.

Nujni postopek, čeprav zakon ni usklajen
Z obravnavo po nujnem postopku se sicer niso strinjali v vseh poslanskih skupinah. Tako je Jože Tanko, SDS, denimo opozoril, da zakon še ni usklajen s socialnimi partnerji, poleg tega pa je njegova vsebina odvisna od procesa pogajanj. Zato meni, da je zakon fiktiven.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, ki vodi tudi vladno pogajalsko skupino, pa je povedala, da je nujni postopek predviden zato, ker je zakon del paketa proračunskih dokumentov. Poleg tega je bil z delom sindikatov javnega sektorja usklajen, z drugim delom pa usklajevanja še potekajo. Zaključek pogajanj je predviden v torek, torej še pred parlamentarno obravnavo, zaradi česar ovir za nujni postopek ni, je prepričana.