Poslanci bodo zasedali do petka, v ponedeljek pa jih čaka še izredna seja. Foto: RTV SLO
Poslanci bodo zasedali do petka, v ponedeljek pa jih čaka še izredna seja. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
Minister za kulturo je dejal, da novela s pravico do popravka ne posega v uredniško avtonomijo. Foto: RTV SLO

Predlog novega zakona o gospodarskih zbornicah opredeljuje gospodarsko zbornico, glavni novosti pa sta ukinitev obveznega članstva in možnost ustanavljanja novih zbornic.

Dozdajšnja gospodarska zbornica bo morala v petih mesecih z novim zakonom uskladiti statut in delovanje ter izvoliti nove organe. Člani GZS-ja bodo lahko iz zbornice izstopili s pisno izjavo.

Vroča razprava o medijih
Sledila je vroča razprava o zakonu o medijih. Govorili so o financiranju medijev, kjer še vedno obstajajo razhajanja o merilih, po katerih bo država delila denar za pluralnost medijev, opozicija in koalicija pa sta razpravo izkoristili tudi za obtoževanje o obvladovanju medijev.

Po noveli zakona bo imelo približno 27 radijskih in televizijskih postaj posebnega pomena vir financiranja zagotovljen iz državnega proračuna, predvidoma bo to 400 milijonov tolarjev, prek razpisov pa bodo lahko iz naslova zagotavljanja demokratičnosti medijev denar dobili tudi drugi mediji.

Govorili so tudi o pravici do popravka, ta ne bo smel biti daljši od članka, na katerega se bo nanašal, moral pa se bo nahajati na enako pomembnem mestu, kot je bil članek. Na koncu so bila zavrnjena vsa dopolnila LDS-a in SD-ja, zakon pa so poslali v drugo branje.

Poslanci so razpravljali tudi o zakonu o verski svobodi, ki ga je predlagala vlada. Ta med drugim določa merila za registracijo verskih skupnosti, predpisuje postopek njihove registracije in določa njihove pravice. Opozicija meni, da predlog zakona privilegira predvsem Rimskokatoliško cerkev, njihovemu mnenju pa je pritrdil tudi koalicijski DeSUS. V koalicijskih SDS-u, NSi-ju in SLS-u pa so prepričani, da gre v vladnem predlogu za zgledovanje po modernih mednarodnih smernicah. Tudi tega so potrdili in ga poslali v drugo branje, dokončno pa bodo o tem in medijskem zakonu odločali v petek.