Janezu Janši je Majda Širca očitala prevaro in zavajanje javnosti. Foto: RTV SLO
Janezu Janši je Majda Širca očitala prevaro in zavajanje javnosti. Foto: RTV SLO
Ustava
Se nam obetajo spremembe ustave? Foto: RTV SLO

V odgovoru na poslansko vprašanje Bojana Kontiča (SD) je še povedal, da je ta vlada odgovorna le za to, da neustrezne zakonodaje še ni spremenila. Janša je prepričan, da zakon ni dober in je preveč zapleten.

Kontič je v vpračanju navedel, da naj bi obrambno ministrstvo skoraj istočasno, tajno in brez javnega razpisa kupilo operacijsko mizo. Janša je odgovoril, da je bila miza kupljena v sklopu vojaške bolnišnice in da ni praksa, da bi se ta oprema nabavljala prek razpisov.

Majda Širca (LDS) je Janeza Janšo vprašala, kdaj se bo znižal RTV prispevek. Njegov odgovor, da se je realno, zaradi neusklajevanja z inflacijo, že znižala za odstotek, je Širca označila kot prevaro in zavajanje javnosti. Janša je odgovoril, da v predreferendumski kampanji niso nikoli trdili, da se bo prispevek drastično znižal.

Morebitne podražitve po prevzemu evra je Janša ocenil kot neargumentirane. "Stvar je vredna toliko, kolikor je vredna, ne glede na to, v kateri valuti jo plačaš." Janša je še povedal, da ni bojazni, da bi uvedba evropske valute ogrozila standard v Sloveniji, prej nasprotno.

Bodo poslanci spreminjali ustavo?
DZ bo na majskem zasedanju sicer odločal o začetku postopka ustavnih sprememb na področju lokalne samouprave, sodstva in poslanske imunitete. Poslanci bodo obravnavali tudi novelo zakona o medijih, novelo zakona o varnostno-obveščevalni službi in zakon o varstvu javnega reda in miru.

Na majskem zasedanju DZ-ja bo na predlog opozicije 29. maja tudi izredna seja, na kateri bodo govorili o ukrepih vlade glede gradnje plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.