Slovenija mora zaradi sodnih zaostankov po razsodbah Evropskega sodišča za človekove pravice 88 tožnikom plačati več kot 80 milijonov tolarjev. Foto: RTV SLO
Slovenija mora zaradi sodnih zaostankov po razsodbah Evropskega sodišča za človekove pravice 88 tožnikom plačati več kot 80 milijonov tolarjev. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Sprejetje novele Pomorskega zakonika je bilo potrebno zaradi usklajevanja s predpisi EU-ja. Foto: RTV SLO

Zakon predvideva, da bodo prizadeti s pomočjo predsednika sodišča lahko zahtevali, da sodnik, ki rešuje zadevo, določi rok za končanje sojenja ali navede natančno poročilo o postopku. Zakon bo začel veljati na začetku leta 2007.

Med ukrepi, ki jih bo prinesel predlagani zakon, so nadzorstvena pritožba, rok za odpravo zamude, rokovni predlog in pravično zadoščenje. V zakonu je opredeljena tudi odškodnina tistim, ki so jim sodišča prepočasi dodelila pravico.

Kaj je o sodnih zaostankih v spletni klepetalnici povedal minister Šturm? Preberite tukaj.

O določitvi odškodnine ne bo več odločalo sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, ampak domače sodišče. V letu 2007 je tako predvidenih več kot 800 milijonov tolarjev.

Bo nujno sprejeti vsako ponujeno delo?
DZ opravlja tudi prvo obravnavo predloga novele zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, s katero želi vlada izboljšati učinkovitost dela zavoda za zaposlovanje, urediti evidence, ki jih vodi zavod, na novo urediti ukrepe zoper brezposelne, ki bi odklonili ponujeno delo ali zaposlitev ter izenačiti položaj ljudi, vključenih v program javnih del, z drugimi zaposlenimi.

Vlada želi s predlaganimi spremembami povečati motiviranost brezposelnih in zmanjšati brezposelnost. Poslanci so zakon poslali v drugo obravnavo.

V DZ-ju še o treh zakonih
V DZ-ju so sprejeli še zakon o meteorološki dejavnosti, ki bo urejal opravljanje državne meteorološke službe in izvajanje meteoroloških opazovanj na meteoroloških postajah. Sprejeli so še zakon o poslovnem registru Slovenije, katerega namen je nadaljevati vzpostavljanje javne baze podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem v Sloveniji, in novelo Pomorskega zakonika, ki ureja nerešeno problematiko tujih ladij, ki se neupravičeno zadržujejo v slovenskem morju.