Vlada naj bi javna dela izenačila z drugimi  zaposlitvami. Foto: EPA
Vlada naj bi javna dela izenačila z drugimi zaposlitvami. Foto: EPA

Predlagani zakon bo prinesel bolj učinkovito iskanje zaposlitev brezposelnih oseb.

Zavod za zaposlovanje
Ministrski zbor
Vlada je razpravljala tudi o podražitvi cestnin. Foto: RTV SLO

Vlada je novelo, ki med drugim določa, da mora prejemnik socialne pomoči sprejeti vsako zaposlitev ali delovno aktivnost, ki mu jo ponudi zavod za zaposlovanje, pripravila za parlamentarno obravnavo po skrajšanem postopku.

Minister za delo Janez Drobnič je ob tem napovedal tudi manjše dobičke delodajalcem, ki ponujajo delo študentom.

Vlada je obravnavala tudi predlog novele zakona o zaposlovanju in zavarovanju ob morebitni brezposelnosti, ki naj bi izboljšala učinkovitost zavoda za zaposlovanje in ljudi, vključene v program javnih del, izenačila z drugimi zaposlenimi.

Konec februarja je bilo brezposelnih, starih do 26. leta 21.822, v starosti od 26. do 40. leta je bilo brezposlenih 30.404 ljudi, od 40. do 50. leta 19.764, nad 50 let pa je bilo brez zaposlitve 22.142 ljudi.
Vir: Zavod za zaposlovanje

Najmanjše nadomestilo 55.853 SIT bruto


Konec letošnjega januarja je bilo na zavodu za zaposlovanje kot iskalcev zaposlitve prijavljenih 95.204 brezposelnih, februarja pa 1.072 manj.

Decembra je denarno nadomestilo in pomoč, ki jo izplačuje zavod za zaposlovanje, prejelo 23.743 brezposlenih - od tega je 17.684 brezposelnih prejelo denarno nadomestilo, denarno pomoč pa 6.059 ljudi. Višina najnižjega denarnega nadomestila je bila takrat bruto 55.853 tolarjev, najvišjega pa bruto 167.559 tolarjev.

Kaj prinaša novi zakon?


Po besedah zavoda za zaposlovanje, bo, če bo predlagana novela zakona sprejeta, moral zavod vsem brezposelnim, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči, posredovati vsako zaposlitev in primerno delo po podjemni ali avtorski pogodbi ali pa začasno ali občasno humanitarno ali podobno delo. Če bo brezposelni zavrnil delo, bo izgubil pravico do socialne pomoči. Takšno zaposlitev pa lahko zavod ponudi tudi brezposelni osebi, ki ni upravičena do denarne socialne pomoči.

Vabimo vas, da o spremembah dela socialnih zakonov glasujete na teletekstovi anketi. Več tukaj.
Zdajšnji zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti sicer določa, da je brezposelni dolžan dejavno iskati zaposlitev in sprejeti vsako ustrezno zaposlitev - torej takšno, ki "ustreza razvrstitvi delovnega mesta v tarifni razred ustrezne kolektivne pogodbe, na katerega je bil razporejen večino časa v zadnjem letu in vrsti dokončane poklicne izobrazbe pri brezposelnih, ki iščejo zaposlitev prvič ali po prekinitvi zaposlitve na najmanj dve leti".

Po zdaj veljavnem zakonu lahko zavod brezposlenim, ki prejemajo denarno nadomestilo v času brezposelnosti, primerno zaposlitev ponudi po polovici časa, v katerem so upravičeni do denarnega nadomestila.

Danes ministri še o ...
Vlada je sprejela tudi predloga novele zakona o jamstvenem in preživninskem skladu, v okviru priprav na vstop Slovenije v evroobmočje pa predlog novele zakona o Banki Slovenije.

Ministri so soglašali tudi z enoodstotnim zvišanjem cestnin. Višina cestnine na kilometer prevožene razdalje bo tako po novem znašala 9.3403 tolarja.

Na pisno poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o problematiki hrvaške in italijanske ekološke cone je ministrski zbor sprejel odgovor, v katerem poudarja odločenost in jasno uveljavljeno stališče Slovenije, da naša država ima teritorialni izhod do mednarodnih voda.

Predlagani zakon bo prinesel bolj učinkovito iskanje zaposlitev brezposelnih oseb.

Zavod za zaposlovanje