Trg delovne sile naj bi kmalu postal bolj fleksibilen. Foto: RTV SLO
Trg delovne sile naj bi kmalu postal bolj fleksibilen. Foto: RTV SLO
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič
Drobnič verjame, da bodo reforme spodbudile zaposlovanje. Foto: RTV SLO

Drobnič je udeležencem delovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice dejal, da delodajalci zaradi neugodnih pogojev iščejo razne izhode, kot sta zaposlovanje za določen čas ali študentsko delo, ki to sploh ni.

Drobnič je opozoril, da izkušnje drugih držav kažejo, da bolj fleksibilen trg dela in prožnejša delovna razmerja ugodno vplivajo na zaposlovanje, saj se delodajalci lažje odločajo za zaposlitev in s tem ustvarjajo nova delovna mesta.

Socialna politika slaba
Drobnič je spregovoril tudi o socialni politiki Slovenije. Dejal je, da je sistem potrebno izboljšati, saj ne deluje dobro. "Zanima me predvsem, ali denarna pomoč pride na pravo mesto, do pravega človeka; ali obstajajo zlorabe; ali so ljudje bolj zainteresirani za iskanje socialnih pomoči ali pa jih to vzpodbuja k motiviranju za lastno reševanje problemov in zaposlitev; ali se ti socialni prejemki kopičijo in ustvarjajo občutek nepravičnosti pri državljanih," je dejal Drobnič.

Udeleženci zajtrka so med drugim pozvali k poenostavitvi zaposlovanja tujcev in ureditvi področja začasne odsotnosti z dela. Minister je prisotne gospodarstvenike pozval k oddaji predlogov in pobud za odpravljanje ovir, glede začasne odsotnosti z dela pa je dejal, da se država trudi, da bi na eni strani zagotovila varnost in zdravje pri delu, na drugi strani pa preprečila zlorabe in absentizem.