Za prejšnji sporazum so pogajanja trajala več kot leto dni. Foto: RTV SLO
Za prejšnji sporazum so pogajanja trajala več kot leto dni. Foto: RTV SLO
Državljani naj bi imeli lažji dostop do stanovanj, piše v predlogu sporazuma. Foto: RTV SLO
Dušan Semolič je prepričan, da bo sporazum sklenjen do konca leta. Foto: RTV SLO
Združenje delodajalcev je z vladnim predlogom zadovoljno. Foto: RTV SLO

Po besedah ministra za delo Janeza Drobniča naj bi konkurenčnost izhajala iz kakovostnih in visokorazvitih proizvodov ter uravnoteženega socialnega razvoja.

V predlogu so navedeni tudi uvedba in uveljavitev evra, zniževanje inflacije, vzpostavitev dolgoročno vzdržnih in razvojno naravnanih javnih financ, razvojno spodbudna davčna politika ter vzpostavljanje spodbudnejšega okolja za podjetništvo in rast zaposlenosti.

Cilji za vse partnerje
Vlada je med cilje, za katere bi si po njenem morali prizadevati vsi partnerji, zapisala še hitrejši tehnološki razvoj in povečanje naložb v gospodarski razvoj, ustrezno in stimulativno plačno politiko, povečanje dostopnosti in dvig kakovosti izobraževanja, razvoj vseživljenjskega učenja, povečanje možnosti za usklajevanje delovnih in družinskih obveznosti, zagotavljanje večje dostopnosti do stanovanj ter učinkovitega sistema zdravstvenega varstva.

Ključna sodobna družba
Med predstavitvijo predloga, ki ga je vlada sprejela 21. julija, je Drobnič še dejal, da mora Slovenija postati sodobna družba, v kateri je dostop do želene izobrazbe, dela v varnem in zdravem okolju in osebnega razvoja omogočen vsem za to sposobnim članom družbe.

ZSSS zmerno optimistično
Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) želi v sporazum vključiti čim več ukrepov, ki bodo varovali socialne pravice delavcev, delovna mesta in zagotavljali gospodarski razvoj. Po mnenju predsednik ZSSS-ja Dušana Semoliča je pomembno, da socialni partnerji že ob začetku pogajanj niso pretirano optimistični, saj se je treba zavedati, da ta niso enostavna. Prepričan je tudi, da se sporazum lahko sklene do konca leta, ko se izteče obstoječi sporazum 2003-2005.

Pergam nezadovoljen
Izhodišča sporazuma so za konfederacijo Pergam ne dovolj dorečena, saj predlog predvideva spremembe predpisov za večjo fleksibilnost trga delovne sile, pri tem pa ne navaja niti smeri niti ciljev ter sprememb. Po mnenju predsednika Pergama Dušana Rebolja bi morala biti plačna politika bolj stimulativna, tako da bi sama spodbujala k večji produktivnosti in konkurenčnosti, o čemer pa v sporazumu nič ne piše.

Delodajalci zadovoljni
Izhodišča sporazuma, ki jih je predstavil Drobnič, so po mnenju generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Sama Hribarja Miliča dobro pripravljena in so lahko osnova za pogajanja. Podobno kot Semolič tudi on meni, da je sporazum mogoče doseči do konca leta.

Pogajanja do konca leta
Vlada bo predlog izhodišč poslala socialnim partnerjem in jih povabila, naj prijavijo predloge sprememb in dopolnitev ter da vsako poglavje dopolnijo z opredelitvijo svojih nalog. Pogajanja med partnerji naj bi se začela v drugi polovici septembra, končala pa do konca leta. Pogajanja za obstoječi sporazum so trajala več kot eno leto.