Bručan verjame, da bo dogovor sklenjen do četrtka. Foto: RTV SLO
Bručan verjame, da bo dogovor sklenjen do četrtka. Foto: RTV SLO
Dorijan Marušič
Marušič: Strani sta še vedno precej narazen. Foto: RTV SLO
Sestava skupščine Vzajemne je eden glavnih kamnov spotike. Foto: RTV Slo

Problematični naj bi bili predvsem predlagani rešitvi o načinu izplačevanja starostnih rezervacij in sestavi skupščine Vzajemne. Sindikate, ki so tokrat nastopili zelo enotno, moti tudi pozna vključitev delodajalcev v pogajanja, opozorili pa so, da od svojih zahtev ne bodo odstopili.

Ministrstvo za zdravje naj bi zdaj na podlagi zadnjih pogovorov pripravilo zapis, po napovedih državnega sekretarja Dorjana Marušiča pa se bodo v dnevu ali dveh odločili in sporočili, kako naprej.

Kot je po pogajanjih povedal Marušič, so bila stališča v določenih delih precej zaprta, sindikati so pripravili paket rešitev, do katerega se morajo natančno opredeliti.

Pogajanja že končana?
Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Nevenka Lekše je menila, da je bil učinek pogajanj izredno majhen. Kot je dejala, jo je presenetila izjava delodajalske strani, da so se z ministrstvom usklajevali že prej in se dogovorili o paketnem usklajevanju s sindikati. Zavarovalničarji po njenih besedah vztrajajo na svojih stališčih in niso pripravljeni nikjer popuščati ter ščitijo svoj lasten interes. Dejala je, da imajo sindikati občutek, da so se pogajanja že končala.

Minister za zdravje Andrej Bručan je napovedoval, da bodo socialni partnerji popoln dogovor sklenili do četrtka, vendar je za to le malo možnosti.