Člane sveta je vlada imenovala 1. julija. Foto: RTV SLO
Člane sveta je vlada imenovala 1. julija. Foto: RTV SLO
Zupan meni, da so nesoglasja o bologni bolj besedan kot pa vsebinska. Foto: RTV SLO

Predsednik Študentske organizacije Slovenije Miha Ulčar je izrazil ogorčenje nad tem, da je ministrstvo za delo v vladni postopek vložilo predlog novele o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, še preden ga je obravnaval svet vlade za študentska vprašanja.

Veliko je še nestrinjanja tudi z novelo zakona o strokovnih in znanstvenih naslovih. ŠOS se namreč ne strinja, da se univerzitetno stopnjo izenačuje z
drugo bolonjsko stopnjo. Ulčar pravi, da zagovarjajo, da mora biti diplomant po prvi bolonjski stopnji že dobro izobražen za trg dela, medtem ko je druga stopnja le še nadgradnja.

Minister Zupan pojasnjuje
Predsednik sveta, minister za visoko šolstvo Jure Zupan, je dejal, da ni bilo praktično nobenih točk, o katerih se ne bi strinjali. Glede ogorčenja študentov je pojasnil, da ni razloga za to, saj se je minister za delo Janez Drobnič za to opravičil, saj je bil na nujni poti, sekretar pa je bil tudi odsoten. Operativni razlogi so torej preprečili udeležitev na seji, zato je predlagal, da gredo ti sklepi na delovne skupine, kar se je kasneje tudi zgodilo.

Kar se tiče bologne pravi, da so nestrinjanja na tej točki bolj besedna kot pa vsebinska. Vsebino bodo po njegovih besedah odločali programi, ne pa naslovi.

Ustanovili šest delovnih skupin
Na prvi seji so člani ustanovili šest delovnih skupin, in sicer za področja dela, družine in socialnih zadev, za visoko šolstvo in znanost, za zdravje, za področje Urada za mladino ter celostnega bivanja. Na njih bodo pod okriljem posameznih resorjev razpravljali o vsebinskih vprašanjih.