Pobudo za izredno sejo je vložilo 31 poslancev LDS-a in SD-ja. Foto: RTV SLO
Pobudo za izredno sejo je vložilo 31 poslancev LDS-a in SD-ja. Foto: RTV SLO

Terminali bodo, če se ne bomo odzvali. In terminali bodo tudi, če se bomo odzvali neustrezno.

Pavel Gantar, poslanec LDS-a
Vlada je s sklepi želela opredeliti svoj interes v okviru mednarodnega in evropskega prava. Foto: RTV SLO

Državni zbor je na pobudo opozicije več kot osem ur razpravljal o načrtovani gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Na vlado je letelo veliko očitkov o neprimernem odzivu. Poslanci so brez glasu proti vlado s sklepi zavezali k odločnejšemu postopanju in branjenju slovenskih interesov.

Eden izmed pozivov je, da naj vlada z diplomatsko noto od Italije zahteva vrnitev postopkov presoje vplivov in tveganj za okolje v začetno fazo, prenovljena poročila pa bodo morala vključevati tudi čezmejne vplive.

Če zahteve slovenske strani ne bodo sprejete, naj bi vlada pri Evropski komisiji sprožila postopke v zvezi s kršenjem evropskih direktiv. Poslanci so bili tudi enotni, da naj vlada spodbudi vladi Italije in Hrvaške za nadaljevanje že začetih pogovorov o določitvi celotnega območja severnega Jadrana za ekološko občutljivo in zaščiteno območje.

Stranka AS zbrala 10.000 podpisov proti gradnji
S peticijo proti plinskim terminalom pa je nase opozorila tudi zunajparlamentarna stranka AS. Peticijo z 10.000 podpisi je izročila vodstvu DZ-ja. Predsednik te stranke Franci Kek pa je dejal, da bodo zbiranje podpisov nadaljevali, dokler bo to smiselno.

Vlada že sprejela določene sklepe
Zunanji minister Dimitrij Rupel in minister za okolje Janez Podobnik sta v imenu vlade že zavrnila očitke in zatrdila, da bo vlada naredila vse za obrambo slovenskih interesov. Podobnik meni, da se je vlada problema rešila sistematično in dosledno.

Tudi Rupel je ponovil, da je vlada ravnala ustrezno, a tudi spomnil na evropske energetske zagate, ki so po njegovih besedah posledica več kot 20-letnega zastoja pri vlaganjih v infrastrukturo. Po njegovem mnenju bi bilo v tem kontekstu treba razumeti rojevanje cele vrste novih pobud, vključno z italijanskimi pobudami za gradnjo plinskih terminalov.

Na četrtkovi seji je kabinet premierja Janeza Janše sprejel več sklepov, na podlagi katerih bodo opozorili italijansko vlado na odločbe memoranduma o soglasju med vladami Slovenije, Italije in Hrvaške za uvedbo skupnega plovnega sistema in sheme ločene plovbe v severnem Jadranu. Zahtevali so že tudi popolno dokumentacijo.

Nekaj minut za šolstvo
V primerjavi s terminali pa so se poslanci le v nekaj minutah odločili, (44 glasov za, 26 proti), da bodo novelo zakona o visokem šolstvu obravnavali po skrajšanem postopku.

Terminali bodo, če se ne bomo odzvali. In terminali bodo tudi, če se bomo odzvali neustrezno.

Pavel Gantar, poslanec LDS-a