O problematiki plinskih terminalov bo v ponedeljek razpravljal tudi DZ na izredni seji. Foto: RTV SLO
O problematiki plinskih terminalov bo v ponedeljek razpravljal tudi DZ na izredni seji. Foto: RTV SLO
Seja vlade
Vlada o imenovanju načelnika generalštaba Slovenske vojske najverjetneje ne bo razpravljala. Foto: RTV SLO

Prepričan sem, da smo s presojo vplivov na okolje ravnali kredibilno, strokovno in prepričljivo ter da nismo zamudili nobenega roka. Uveljavili smo vse procesne poti, ki jih kot vlada imamo.

Janez Podobnik, okolijski minister

Togost našega sistema je očitna.

Andrej Bajuk, finančni minister
Slovenska vojska
Načelnik Slovenske vojske naj bi bil izbran do začetka junija. Foto: RTV SLO

Vlada, ki se je s poročilom skupine za oblikovanje stališč naše države do gradnje plinskih terminalov seznanila na seji, je zato sprejela več sklepov, s katerimi želi opredeliti svoje interese na tem področju.

Ministri so skupaj s premierjem ugotovili, da bi imela gradnja in obratovanje terminalov precejšnje negativne posledice tudi za Slovenijo, čeprav Italijani tega ne priznavajo, in da Italija Slovenije ni pravočasno obvestila o spornih energetskih načrtih, s čimer je kršila več mednarodnih in evropskih direktiv in konvencij.

Ministrstvo za promet mora tako italijanske oblasti pisno opozoriti na določbe memoranduma o soglasju med vladami Slovenije, Italije in Hrvaške za uvedbo skupnega plovnega sistema in sheme ločene plovbe v severnem delu severnega Jadrana.

Okolijsko ministrstvo mora od Italije zahtevati popolno dokumentacijo o gradnji terminalov, vrniti pa mora delno dokumentacijo, ki jo je že prejelo. Po zagotovilih okolijskega ministra Janeza Podobnika sta obe ministrstvi pismi že posredovali. Sam minister je italijanskega kolega Alfonsa Pecorara Scanio pozval, naj se na to temo čim prej srečata.

Vlada je Italijo tudi pozvala, naj državi v čim krajšem času končata postopek za sklenitev protokola med državama o posvetovanjih glede čezmejnih vplivov na okolje. Znova je tudi izrazila pričakovanje, da bo Italija v duhu mednarodnega prava spoštovala in izvajala vse pomermbne mednarodnopravne dokumente in dokumente EU-ja.

Spremembe pri javnih naročilih
Vlada je potrdila predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki v posebnih primerih omogoča vladi samostojno odločitev o reviziji. V posebnih primerih, ko bi šlo za varovanje življenja in zdravja ljudi, izpolnjevanje mednarodnih obveznosti in varstvo javnih sredstev odločila, bi imela vlada možnost, da vložitev zahtevka za revizijo v postopku javnega naročila ne zadrži izvedbe postopka.

Na takšen način želi vlada preprečiti ponovitev žalostne sage z operacijskimi mizami. "Vlada bo z zakonom preprečila, da bi zaradi birokratskih ovir trpelo življenje bolnikov," je še pred sejo vlade pojasnil premier Janez Janša.

Finančni minister Andrej Bajuk je sicer povedal, da je v postopku prenove celotna zakonodaja s področja javnih naročil. Zdajšnji sistem je po mnenju vlade preveč tog in ne omogoča normalnega delovanja vlade, poleg tega pa je pomanjkljiv tudi pri preglednosti in transparentnosti delovanja.

Uveljavljen prost pretok
Poleg tega je vlada sklenila, da se ukine vzajemnost na področju zaposlovanja delavcev iz držav članic EU-ja in EGS-ja in uveljavi prosto gibanje delavcev iz teh držav.

O policiji niso razpravljali
Novele zakona o policiji vlada ni obravnavala, ker medresorsko še ni dokončno usklajena. Novela naj bi omogočila, da naloge strokovne pomoči pri upravljanju za organ v sestavi lahko izvaja ministrstvo. Ministrstvo bi tako lahko skupne naloge strokovne pomoči izvajalo za policijo.

Sprememba zakona bi omogočila še izvajanje ukrepov in vnos podatkov o osebah ali vozilih za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ko obstajajo konkretni dokazi, da oseba načrtuje in izvršuje kaznivo dejanje.

Vojska še brez načelnika
Tudi imenovanje načelnika generalštaba SV-ja ni prišlo na vrsto. Novega načelnika naj bi izbrali do začetka junija. O njem še ni razpravljala niti vladna kadrovska komisija.

Prepričan sem, da smo s presojo vplivov na okolje ravnali kredibilno, strokovno in prepričljivo ter da nismo zamudili nobenega roka. Uveljavili smo vse procesne poti, ki jih kot vlada imamo.

Janez Podobnik, okolijski minister

Togost našega sistema je očitna.

Andrej Bajuk, finančni minister