Koliko minaretov bo imela ljubljanska džamija, še ni znano, vendar ne gre pričakovati, da bodo štirje. Foto: MMC RTV SLO
Koliko minaretov bo imela ljubljanska džamija, še ni znano, vendar ne gre pričakovati, da bodo štirje. Foto: MMC RTV SLO
Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić o gradnji džamije

Na vprašanja MMC-ja glede nadaljnjih potez pri uresničevanju načrta je odgovorjal tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić. Mestni svet bo osnutek prostorskega načrta obravnaval čez teden dni, sledila bo priprava odloka.

"Arhitekti svobodni v svoji domišljiji"
Prav to bo izhodišče za nadaljnje načrte pravi Porić, ki razmišlja tudi že o natečaju, kjer bodo izbirali arhitekturne rešitve. Napovedal je, da bo to slovenski objekt s podobo orientalske arhitekture, prav tako pa bo tudi povezoval slovensko in orientalsko kulturo.

Džamija bo seveda obrnjena proti Meki, minaret bo na desni strani, vendar bodo arhitekti svobodni v svoji domišljiji, razlaga tajnik islamske skupnosti. Tudi glede minaretov, o tem je bilo nekaj ugibanj, koliko jih bo, Porić trdi, da je v rokah arhitektov. Sicer pa sam meni, da bi bili štirje minareti za Ljubljano preveč.

Arhitekti bodo morali upoštevati le predvideno velikost. Kot je pojasnil Porić, se džamija gradi za petkovo molitev, ko se lahko zbere tudi do 1.000 ljudi. Sicer pa upa, da se bo gradnja le začela prihodnje leto, ko bodo zaznamovali 40 let od prve zahteve po gradnji džamije.

Le za parcelo več milijonov evrov
Zdaj se osredotočajo na odkup 17.000 kvadratnih metrov velike parcele na ljubljanski Parmovi ulici, kvadratni meter bo predvidoma stal 402 evra, zato bo le za nakup zemljišča šlo več milijonov evrov. Glede financiranja računajo predvsem na člane skupnosti, pričakujejo pa tudi donacije iz tujine.

"Objekt odprt za vse"
Kot razlaga Porić, bo objekt namenjen različnim dejavnostim, tudi takšnim, ki niso z verskega, temveč kulturnega področja. Objekt bo namreč odprt za vse in bo prostor za srečevanje različnih kultur.

Videointervju s tajnikom Islamske skupnosti v RS-ju je na ogled na desni.

S. Z.

Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić o gradnji džamije