Snemanje je potekalo pred pandemijo novega koronavirusa.

Skit je raziskoval temo transspolnosti, pri čemer predpona trans- pomeni "preko, onkraj ali na drugi strani". Gre za spolno identiteto, ki presega cisspolnost, saj transspolnost ne temelji na nujnosti ujemanja ob rojstvu pripisanega spola in spolne identitete.

Spolna identiteta

Je doživljanje lastnega spola, ki se lahko ujema ali ne ujema s pričakovanji in na zunaj razpoznavnimi spolnimi značilnostmi. Tako se spolna identiteta osebe lahko ujema z družbeno določeno (oseba je torej cisspolna) ali pa se z njo ne ujema (oseba je transspolna).

Primer: Tadejeva spolna identiteta je moška, čeprav mu je bil ob rojstvu pripisan ženski spol. (vir: transakcija.si)


LGBTIQ+

So osebe, ki so lahko del več skupin oziroma imajo več spolnih in/ali romantičnih identitet in/ali usmerjenosti. Vsako pripadnost določa oseba sama zase, prav tako pa lahko vsako definicijo določene identitete in/ali usmerjenosti oblikuje vsaka oseba sama zase. (vir: transakcija.si)


Transspolna oseba

Je oseba, ki doživlja neujemanje med lastno spolno identiteto in med identiteto, ki ji jo je pripisala družba. Transspolne osebe svoje telo in zunanji videz prilagajajo svoji spolni identiteti oziroma si tega želijo, lahko pa na nujnost takšne prilagoditve tudi ne pristajajo. Tudi če oseba sodi v definicijo transspolnosti, ni nujno, da se identificira kot transspolne oseba.

Primer:

Andreja je transspolna oseba, njena identiteta je ženska, ob rojstvu pa ji je bil pripisan moški spol. Mateja je trans ženska, Tadejeva spolna identiteta je nebinarna, kar pomeni, da se Tadej ne identificira ne kot moški ne kot ženska. Ob rojstvu ji_mu je bil pripisan moški spol. (vir: transakcija.si)


Tranzicija

Gre za kompleksen proces, pri katerem oseba naredi prehod iz ob rojstvu pripisanega spola v spol, ki ga čuti kot sebi lastnega. Tranzicija lahko pomeni začetek javnega življenja v lastnem spolu, psihološko/psihiatrično oceno, hormonsko terapijo, nadgradnjo ali izgradnjo sekundarnih spolnih značilnosti ter kirurške posege za potrditev spola.

Lahko vključuje tudi izbor novega imena ter proces pravnega priznanja spola – pridobitev novih osebnih dokumentov novim spolnim imenom in spolnim markerjem. (vir: transakcija.si)


Interspolnost

Interspolnost je biološka/telesna nejasnost spola v okviru binarnega spolnega sistema oziroma nezmožnost, da bi dojenčici_ku ob rojstvu pripisale_i izključno ženski ali moški spol. Interspolne osebe imajo atipičen razvoj spolnih kromosomov, spolnih žlez, reproduktivnih organov in kanalov ter genitalij.
Zastarel izraz, ki se pogosto uporablja tudi v navezavi s transspolnimi osebami, za interspolnost je hermafroditizem, njegova raba pa je zelo neprimerna. Interspolnost ni transspolnost, vendar so tudi interspolne osebe lahko transspolne osebe. (vir: transakcija.si)

Transseksualnost

Uporaba pojma transseksualnost je problematična, saj utrjuje
družbeno stigmatizacijo in delegitimacijo transspolnih identitet. V Sloveniji morajo namreč transspolne osebe, če si želijo in potrebujejo medicinsko obravnavo ter dostop do storitev, s katerimi bodo lahko potrdile svojo spolno identiteto in si pomagale lajšati spolno disforijo, pridobiti diagnozo transseksualizma, ki je v Sloveniji nujna za potrjevanje spolne identitete.
Svetovna zdravstvena organizacija je maja 2019 transspolnost potem odstranila iz področja duševnih bolezni in diagnozo transseksualizma zamenjala z diagnozo "spolna neskladnost med mladostnicami_ki in odraslimi". Nova diagnoza se uvršča v poglavje "Stanja, povezana s spolnim zdravjem". (vir: transakcija.si)

Podčrtaj

Uporabljamo ga z namenom vključevanja vseh spolov, tudi tistih, ki presegajo spolni binarizem ženska-moški. V nasprotju s poševnico, ki predstavlja zgolj dve možnosti, podčrtaj povezuje obe normirani slovnični obliki, ju ločuje in med njima hkrati ustvarja prazen prostor za projiciranje končnic, ki jih jezikovna norma še ne pozna, bi se pa lahko razvile.

Podčrtaj tako lahko uporabimo, ko spolna identiteta osebe ni znana ali pa govorimo o osebah, katerih spolov ne želimo predvidevati. Pri uporabi podčrtaja tako najprej navedemo polno obliko v ženskem slovničnem spolu, obliko v moškem, ki je uvrščena za podčrtaj, pa zapišemo okrajšano.

Primer: vabljene_i, govorke_ci

Moško obliko je smiselno na prvo mesto uvrstiti, ko ima ničto obrazilo (delujoč_a) ali takrat, ko pri obliki za ženski slovnični spol pride do izpada polglasnika (rekel_a). (vir: transakcija.si)


VEČ INFORMACIJ IN PODPORA

Zavod TransAkcija www.transakcija.si
Društvo Legebitra: www.legebitra.si
Društvo Kvartir: www.kvartir.org

TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111

Skit - sezona 1