Rezultati zunanjega preverjanja naj ne bi več vplivali na uspeh učenca. Foto: RTV Slo
Rezultati zunanjega preverjanja naj ne bi več vplivali na uspeh učenca. Foto: RTV Slo
Eksterno preverjanje znanja ne bo več vplivalo na vpis v srednje šole. Foto: RTV Slo

Odbor je potrdil novelo zakona o osnovni šoli, ki ga bo po skrajšanem postopku DZ obravnaval na rednem majskem zasedanju. Dosežki nacionalnega preverjanja znanja naj bi bili po novem le dodatna informacija o znanju učenca. Za zdaj še ni jasno, kakšni bodo postopki vpisa v srednje šole v primeru omejitve vpisa.

Predlog novele zakona predvideva ukinitev ekstercev po prvi triadi, po koncu druge bi bilo preverjanje znanja prostovoljno, po koncu tretje pa obvezno. Vlada predlaga ohranitev obveznega zunanjega preverjanja znanja za učence, in sicer iz slovenščine, matematike in tretjega predmeta, ki ga bo po novem določil minister. Do zdaj se je o tem odločal učenec sam po lastni izbiri.

Po vladnem predlogu rezultati nacionalnih preverjanj ne bodo več vplivali na učenčev splošni uspeh, ampak bo dosežek zapisan le v spričevalu.

Različni pogledi na spremembe
V Združenju ravnateljev osnovnih šol se ne strinjajo z odpravo ekstercev v tretjem razredu devetletke in odvzemom možnosti, da učenci sami izberejo tretji preverjani predmet v devetem razredu, medtem ko večino predlaganih sprememb podpirajo v Društvu za šolo po meri človeka.

Šolski minister Milan Zver pravi, da nacionalnih preizkusov znanja po obstoječem zakonu v prihodnjem šolskem letu ne bi mogli izvesti, ker je model neuresničljiv.