Slovenska vojska je po opravljenih testih ugotovila, da je oklepnik krpan manj ugoden kot patria Foto: RTV SLO
Slovenska vojska je po opravljenih testih ugotovila, da je oklepnik krpan manj ugoden kot patria Foto: RTV SLO
Minister za obrambo Karl Erjavec
Erjavec je pretrgal molk in novinarjem razglasil ime novega oklepnega vozila Slovenske vojske. Foto: RTV SLO
FN 2000
Avtomatskih pušk FN 2000 razen belgijske vojske nima nobena druga. Foto: RTV SLO

V igri za novo vozilo sta bila že omenjeni oklepnik patria, ki ga zastopa trzinsko podjetje Rotis, in pa krpan slovenskega podjetja Sistemska tehnika iz Raven na Koroškem. Minister za obrambo Karl Erjavec je potrdil govorice in zagotovil, da so oklepnik finskega izdelovalca izbrali, ker se je na enomesečnem testiranju maja odrezal bolje kot krpan.

Patria cenejša in boljša
Za patrio so se po Erjavčevih odločili, ker je bila Rotisova ponudba za deset do 18 odstotkov cenejša od ponudbe Sistemske tehnike. Glavni kriteriji za izbiro so bili tehnična in komercialna učinkovitost oklepnika ter dolgoročna korist za slovensko gospodarstvo.

Za 136 osemkolesnih vozil, ki jih bodo izdelovali v Sloveniji, bo ministrstvo za obrambo odštelo 63 milijard tolarjev, posel pa bo izpeljan do leta 2012. Prvih 64 vozil bo SV prejel do leta 2010, druga pa bodo dobili na podlagi aneksov k pogodbi. Erjavec je napovedal, da bi bila lahko končna številka dobavljenih patrij nižja, odvisno od takratnih potreb SV-ja.

Slovenci razočarani
V Sistemski tehniki so nad izbiro ministrstva razočarani, direktor Jože Studenčnik pa je dejal, da bodo sklep ministrstva za obrambo preučili in nanj ustrezno odgovorili, čeprav pritožba na izbiro sicer ni mogoča.

Krpan in patria večja od valuka
Sistemska tehnika, del skupine Viator & Vektor, sicer že dlje časa sodeluje s Slovensko vojsko in je zanjo letošnjega marca izdelala že 85. oklepno vozilo valuk 6 x 6. Obe vozili, valuk, ki ga vojska uporablja zdaj, in krpan, ki ga je Sistemska tehnika ponujala na razpisu, sta namenjeni operativnim nalogam oklepnih enot. Prvi je sicer manjši, saj ima tri osi in šest koles, ki so vsa pogonska. Krpan, podoben patrii, pa je večji, ima štiri osi in osem koles.

Na razpis, ki v skladu s pravili za naročila zaupne narave ni bil objavljen javno, je sicer ministrstvo za obrambo povabilo vse možne ponudnike v Evropski uniji, razpisno dokumentacijo pa je prevzelo pet podjetij. Na ministrstvu so dejali, da je postopek izbire najboljšega ponudnika zaupne narave, na njihovo izbiro pa se ni mogoče pritožiti.

Nakup belgijskih pušk
Minister Erjavec je na tiskovni konferenci predstavil še projekt zamenjave pehotnega orožja SV-ja. Kalašnikovke bodo zamenjali z avtomatskimi puškami F2000 belgijskega proizvajalca FN Herstala, ki je bil ugodnejši ponudnik od nemškega Heckler-Kocha. Za 6.500 kompletov bo država odštela dobre tri milijarde tolarjev.

Na spletnem forumu se je že razvila burna debata o porabljanju velikih količin denarja za vojaške namene.