Delodajalec bo z zaposlovanjem mlajših od 30 let imel nižje stroške dela, je ukrep pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Foto: BoBo
Delodajalec bo z zaposlovanjem mlajših od 30 let imel nižje stroške dela, je ukrep pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Foto: BoBo
Sindikati ogorčeni nad novimi vladnimi predlogi

Na seji so sprejeli nekaj kompromisnih rešitev interventnih ukrepov, poleg omenjenih še nekatera, povezana z obdavčenjem upokojenskega dela in zaposlovanjem mladih. Tako bodo začasna in občasna dela upokojencev obdavčena z le 25-odstotno stopnjo, delodajalcu za zaposlitev iskalcev zaposlitve, mlajših od 30 let, dve leti ne bo treba plačevati socialnih prispevkov, a jih mora zaposliti za nedoločen čas.

Ukrep o omejitvi porodniškega nadomestila bo začel veljati že avgusta in bo prizadel okoli 100 porodnic, je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang. To pa ne velja za delodajalca, ki ima blokiran račun in/ali ne plačuje prispevkov. Ta subvencije ne bo mogel pridobiti. Ukrep sicer v veljavo stopi z novembrom.

Sindikati so se strinjali tudi s predlogom, da se brezposelni, ki je na zavodu za zaposlovanje prijavljen najmanj leto dni in prejema nadomestilo za brezposelnost, pa se lahko prostovoljno vključi v javna dela, pri čemer mu prejemanje denarnega nadomestila za čas trajanja javnih del miruje.

Kompromisne rešitve, dogovorjene na zadnji seji Ekonomsko-socialnega sveta, naj bi državni zbor potrjeval prihodnji teden.

Dohodninsko usklajevanje - prikriti krizni davek?
Ekonomsko-socialni svet sicer nadaljuje delo in bo v nadaljevanju na zahtevo sindikatov obravnaval predlog novele o dohodnini, ki predvideva ukinitev avtomatičnega usklajevanja olajšav in dohodninske lestvice z inflacijo. Sindikati so prepričani, da gre pri predlogu za uvajanje kriznega davka in vnovično nižanje plač. Nezadovoljni so tudi delodajalci, ki menijo, da je ukrep namenjen le povečanju priliva v proračun, a bo hkrati povečal nezadovoljstvo med davkoplačevalci in ljudi demotiviral, da bi zaslužili več.

Sindikati ogorčeni nad novimi vladnimi predlogi