Foto:
Foto:
Minister za evropske zadeve Janez Potočnik

Kot sta se v okviru posveta slovenske diplomacije strinjala slovenski in nemški zunanji minister Dimitrij Rupel in Joschka Fischer, Evropa dveh hitrosti ni optimalna rešitev, temveč izhod v sili, če pogajanja o evropski ustavi ne bi bila uspešna.

Rupel je poudaril tudi, da bi bilo treba vlogo EU-ja po svetu okrepiti predvsem z razvojem skupne zunanje in varnostne politike. Podprl je še približevanje Hrvaške EU-ju in ji ponudil pomoč s slovenskimi izkušnjami.

Fischer za usklajevanje nacionalnih in evropskih interesov
Fischer je poudaril, da so nacionalni interesi, ki so jih države zagovarjale na medvladni konferenci o evropski ustavi, sicer osrednji element vsakokratne zunanje politike države, vendar pa pri tem ne gre pozabiti, da obstaja tudi evropski interes. Cilj pogajanj sodelujočih držav bi moral biti po njegovem mnenju usklajevanje državnih in evropskih interesov, saj če bodo propadla pogajanja o evropski ustavni pogodbi, bo na izgubi celotna Evropska unija.

Državam na medvladni konferenci se je že uspelo dogovoriti o bolj permanentnem predsedovanju Svetu EU-ja in vzpostavitvi položaja zunanjega ministra povezave. Razlog za nemško vztrajanje pri sistemu odločanja v Svetu EU-ja z dvojno večino, tako Fischer, ni zavist zaradi skoraj enakega števila glasov Španije in Poljske z Nemčijo, čeprav sta za polovico manjši, ampak gre Berlinu le za večjo transparentnost sprejemanja odločitev.

Potočnik za večjo učinkovitost EU-ja
Razpravi se je pridružil tudi slovenski minister za evropske zadeve in slovenski kandidat za evropskega komisarja Janez Potočnik, ki je dejal, da EU potrebuje predvsem večjo učinkovitost, poenostavljene postopke odločanja in večjo moč na mednarodnem prizorišču.

Vse to je po njegovem mnenju odvisno od sprejetja evropske ustavne pogodbe, saj brez nje ni mogoče neobremenjeno začeti pogovorov o nadaljnjih širitvah, pogajanjih o naslednji finančni perspektivi in s tem tudi izvajanju lizbonske strategije.

Drnovšek in Fischer predvsem o evropskih temah
Z nemškim zunanjim ministrom Joschko Fischerjem se je srečal tudi predsednik republike Janez Drnovšek. V ospredju pogovorov je bilo nadaljevanje pogajanj o evropski ustavi, ki bi jo bilo po mnenju obeh potrebno sprejeti do konca leta. Ob tem je Fischer opozoril na slabosti, ki bi se ob morebitnem nesprejetju ustavne pogodbe pojavile, zlasti težave pri novi finančni perspektivi Unije.

Govorila sta tudi o pomenu konkurenčnega evropskega gospodarstva, pri čemer je Fischer dejal, da je treba več pozornosti nameniti gospodarski rasti in ukrepom za njeno spodbuditev.