Udeležence foruma sta nagovorila tudi premier Janez Janša in zunanji ministewr Dimitrij Rupel, ki sta poudaruila pomen širjenja EU-ja na zahodni Balkan. Foto: Reuters
Udeležence foruma sta nagovorila tudi premier Janez Janša in zunanji ministewr Dimitrij Rupel, ki sta poudaruila pomen širjenja EU-ja na zahodni Balkan. Foto: Reuters
Zunanji minister Dimitrij Rupel v pogovoru z Marttijem Ahtisaarijem. Foto: Reuters
Začetek strateškega foruma na Bledu

Premier Janša je dejal, da mora Evropa nagovarjati več generacij več kot 30 držav, zato se mora prilagajati spremenjeni svetovni realnosti. Tako Janša kot zunanji minister Rupel pa sta poudarila pomen širjenja EU-ja na zahodni Balkan in širše, kar bo med prednostnimi nalogami Slovenije. Premier je izpostavil tudi pomen uspešnega približevanja širšega sosedstva povezave, vzhodnoevropske kavkaške regije.

Udeležence so nagovorili tudi predsednika Gruzije Mihail Sakašvili ter premieri Hrvaške, Litve in Makedonije, Ivo Sanader, Gediminas Kirkilasain in Nikola Gruevskegi.

Na večerji je zbrane nagovoril visoki predstavnik ZN-a za Kosovo Martti Ahtisaari. Opozoril je, da nerešen status Kosova ogroža stabilnost na Balkanu. Izrazil je tudi pesimizem, da bi v tem zadnjem poskusu lahko rešili kosovsko vprašanje, a da bil že skrajni čas.

V ponedeljek bodo na forumu potekale štiri okrogle mize pod naslovi Naslednja širitev EU-ja, Energetika in podnebne spremembe, Globalna prevlada in Prihodnost procesa integracije EU.

Na Bledu več kot 400 udeležencev iz 50 držav
Blejskega foruma se udeležuje več kot 400 uglednih predstavnikov politike, gospodarstva in akademskih krogov, ki bodo razpravljali o aktualnih izzivih, ki so povezani tudi s predsedovanjem EU-ju.

Janša z Gruevskim o Makedoniji in Kosovu
Premier Janez Janša se je v sklopu dvostranskih srečanj pred začetkom foruma sešel tudi z makedonskim predsednikom Nikolo Gruevskim. Osrednjo pozornost sta namenila razmeram na zahodnem Balkanu, posebej Kosovu, odnose med državama pa ocenila kot dobre, s čimer sta se strinjala tudi zunanji minister Dimitrij Rupel in njegov makedonski kolega Antonio Milošoski, ki sta se sešla dopoldne. Janša je obljubil nadaljevanje pomoči ob vključevanju Makedonije v EU in Nato.

Še neizkoriščene možnosti odnosov z Gruzijo
Premier se je sešel tudi z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri, a še precej neizkoriščeni. Sakašvili je Janši predstavil aktualne razmere v Gruziji in okoliški regiji, ki ji bo Slovenija, po besedah Janeza Janše, v času predsedovanja EU-ju namenjala posebno pozornost.

Začetek strateškega foruma na Bledu