Tanja Fajon je vse akterje pozvala k čim večji zadržanosti. Foto: EPA
Tanja Fajon je vse akterje pozvala k čim večji zadržanosti. Foto: EPA

"Za krizo ni vojaške rešitve. Naša kolektivna varnost je odvisna od spoštovanja listine Združenih narodov in mednarodnega prava. Potrebujemo takojšnje premirje v Gazi in regiji. Zdaj je čas, da Iran ravna odgovorno in potrdi svoj status v mednarodni skupnosti," je Fajon poudarila v telefonskem pogovoru z Alijem Bagherijem Kanijem.

Opozorila je, da si ne smemo zatiskati oči pred vsemi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava, ki so se zgodile v zadnjih mesecih. "Trpljenje palestinskih civilistov podžiga ogenj po vsej regiji. Retorika, ki podpihuje sovraštvo in dodatno povečuje napetosti, pa je popolnoma nesprejemljiva," je v nedeljo zapisala na omrežju X.

Vse akterje pa je pozvala k čim večji zadržanosti. "Življenja civilistov je treba zaščititi v vseh okoliščinah," je še dodala.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki so zagrozili z odzivom. Izrael pa je zagotovil, da je pripravljen na vse možne scenarije.