Falcon je še vedno na ameriških tleh. Foto: MMC RTV SLO
Falcon je še vedno na ameriških tleh. Foto: MMC RTV SLO
Generalni sekretar vlade je prepričan, da falcon lahko leti še naslednjih trideset let, in če bo pogodba z najemnikom ustrezna, se bo investicija povrnila. Foto: MMC RTV SLO

Iz obrambnega ministrstva so sporočili, da je vladni falcon v ZDA dobil vso dokumentacijo, tako da naj bi v četrtek zjutraj zares pristal v Švici.

Že pred tem pa je obrambna ministrica Ljubica Jelušič pojasnila, da je bilo v zvezi s prevzemom falcona veliko birokratskih ovir, prav tako pa naj bi se zapletlo zaradi spora s trustom glede stroškov.

"Najprej bilo odprto vprašanje varščine za letalo, nato pa vprašanje registracije in odregistracije iz ameriškega zračnega prostora," je povedala.

Falcon kupljen in registriran v ZDA
Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl pa je povedal, da ekipa, ki se ukvarja s falconom, takšen posel opravlja prvič. Falcon je bil namreč kupljen in registriran v ZDA. "Ni šlo samo za deregistracijo, ampak predvsem za spor s trustom, kdo bo pokril stroške," je pojasnil.

Po njegovem odločitev o tem, kaj storiti s falconom, ni bila enostavna. Kot je poudaril, je glede tega ključno vprašanje, kaj se da dobiti za to letalo. Falcon lahko leti še naslednjih trideset let, in če bo pogodba z najemnikom ustrezna, se bo investicija povrnila, je še prepričan generalni sekretar vlade.

Potem ko se je 10. avgusta v ZDA na prevzem falcona odpravila petčlanska strokovna ekipa iz Slovenije, je bil njegov let večkrat prestavljen, nazadnje ta torek.

Letalo naj bi vendarle iz ZDA vzletelo ob 17. uri po lokalnem času, v četrtek zjutraj pa naj bi pristalo v Švici. Falcon naj bi na servisu v Baslu, ki ga bo opravilo podjetje Jet Aviation, ostal predvidoma mesec dni.

Na mizi še vedno tri ponudbe za najem
Vlada bo letalo oddala v najem, na ministrstvo pa so prispele tri ustrezne ponudbe, in sicer slovenskih družb Adria Airways, GIO Poslovna aviacija in Linxair. Pogajanja z njimi je vlada začela v juliju, njihovi dogovori pa še niso znani.

Vlada pod vodstvom premierja Antona Ropa je po nakupu letala falcon 2000 EX francoskega proizvajalca Dassaulta za 28 milijonov dolarjev (zdajšnjih 20,95 milijona evrov) februarja 2004 za pet let sklenila zakupno pogodbo z ameriškim trustom, ki ga upravlja Aircraft Guaranty Title & Trust. Šlo je za posebni račun za vzdrževanje letala, na katerega je najemnik nakazoval denar.

Preberite tudi:
Kam s falconom?