"Stremimo k temu, da so naše rešitve vselej premišljene in strokovne. Posamezne so odmevne, druge manj opazne, a vsaka posodobitev, tudi najmanjša, lahko predstavlja pomembno izboljšavo," je poudaril minister Darjo Felda. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V šole bo 2. septembra vkorakalo 20.173 prvošolčkov. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pred začetkom šolskega leta izrazil željo, da bi jih na njihovi poti izobraževanja in tudi sicer v življenju spremljali radost do znanja in samozavest ob premagovanju izzivov, tega morda najpomembnejšega vidika učenja.

Prepričan je, da se izzivi, ki jih neizogibno prinaša življenje, sprva zdijo kot težko premostljive ovire. "A pogosto se izkaže, da so ovire pravzaprav priložnost za rast. Prav premagani izzivi so običajno tisto, kar nas dolgoročno najbolj obogati z znanjem in opremi z novim zanosom za učenje, delo in življenje na splošno," je spomnil minister.

V poslanici otrokom, učencem, dijakom, zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter staršem je hkrati izrazil upanje, da bodo starši in drugi državljani še naprej izkazovali zaupanje v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja, ki ga vsi soustvarjajo z mislijo na poučevanje in vzgajanje otrok v odgovorne, pokončne, razumske in ustvarjalne odrasle posameznike.

Vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju se je ob tej priložnosti zahvalil za predanost delu in ob tem še zlasti za konstruktivno sodelovanje ob uvajanju aktualnih in prihajajočih sprememb oziroma izboljšav, ki jih na ministrstvu udejanjajo v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja.

"Vsi se zavedamo, da so spremembe življenjska stalnica, a kljub vsemu se zdi, da se v sodobnem svetu vse spreminja hitreje in manj predvidljivo, kot smo bili vajeni v preteklosti. Stremimo k temu, da so naše rešitve vselej premišljene in strokovne. Posamezne so odmevne, druge manj opazne, a vsaka posodobitev, tudi najmanjša, lahko predstavlja pomembno izboljšavo za posamezno šolo, učitelja ali učečega se," je pred začetkom novega šolskega leta zapisal minister.

Tako učencem in dijakom kot zaposlenim in staršem je minister zaželel veliko uspeha in hkrati izrazil željo, da vsak po svojih močeh prispeva k soustvarjanju varnega in spodbudnega učnega okolja. "Da bo šola danes in tudi v prihodnje prostor, ki s posredovanim znanjem odpira vrata v svet sanj in želja," je poudaril na koncu.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Poklukar: O nasilju je treba spregovoriti

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v poslanici pred začetkom šolskega leta opozoril, da zaradi medvrstniškega nasilja veliko šolarjev pogosto doživlja stiske. Vse, ki nasilje doživljajo ali ga opazijo je zato pozval, da poiščejo pomoč in o tem spregovorijo ter tako soustvarjajo pozitivno šolsko skupnost.

Kot je v poslanici učencem, dijakom, staršem, učiteljem in ostalim zaposlenim v izobraževalnih ustanovah zapisal minister, je september znanilec jeseni in konca poletnih počitnic ter hkrati začetka novega šolskega leta. "Ne glede na to kako dobro že poznate učilnice, sošolce ali učitelje, pa v septembru vselej odpirate novo poglavje. Za mnoge izmed vas pa je letošnji prvi šolski dan še posebej poln vznemirjenja, pričakovanja in iskrive radovednosti, saj prag šole prestopate prvič," je zapisal.

Poklukar je poudaril, da šola ni zgolj izobraževalna ustanova ampak okolje, kjer otroci ustvarjajo spomine, odraščajo in oblikujejo svojo prihodnost. Zato je ključno, da se tam počutijo varne in sprejete, saj jim le okolje brez nasilja omogoča uspešno nadgrajevanje znanja in odkrivanje novih talentov. Tudi sošolci soustvarjajo šolsko skupnost, zato je pomembno, da si pomagajo, so drug drugemu v oporo, predvsem pa negujejo spoštljive, prijateljske odnose, je prepričan minister.

Poklukar: Odgovornost je na plečih staršev in učiteljev

Ustvarjanje varnega, stabilnega in mirnega okolja pa je sicer v prvi vrsti odgovornost staršev in učiteljev, saj so ti tisti, ki otrokom ob pretežkih izzivih pomagajo, jih poslušajo in usmerjajo, učijo razumevanja, spoštovanja in empatije, je še poudaril Poklukar.

Hkrati je izpostavil, da je varnost otrok pomembna tudi v cestnem prometu, "ko male rumene rutice hitijo v šolo in iz nje". "V prometu moramo biti posebej pozorni prav na te, najmlajše udeležence. V tem času bo na cesti prav tako več kolesarjev, skirojev in pešcev, zato ostanite strpni in zbrani," je vse pozval Poklukar.

Učencem in dijakom je zaželel, da bo njihovo šolsko leto napolnjeno z novimi čudovitimi zgodbami in pravimi prijateljstvi, njihova izobraževalna pot pa polna radovednosti, vedoželjnosti in nepozabnih dogodivščin. "Želim vam brezskrben prvi šolski dan ter varno in uspešno šolsko leto," je zaključil minister.