Generalni direktor RTV-ja Marko Filli meni, da gre pri zapletu z RTV-prispevkom za perečo zadevo, ki se dotika skoraj vseh državljanov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor RTV-ja Marko Filli meni, da gre pri zapletu z RTV-prispevkom za perečo zadevo, ki se dotika skoraj vseh državljanov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
RTV-prispevek je treba plačati

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je na novinarski konferenci podal pojasnila v zvezi s problematiko obračunavanja RTV-prispevka za januar 2011, ki je nastala zaradi pravne nedorečenosti določil v zakonu o izvrševanju proračuna, ki trenutno opredeljuje obračun RTV-prispevka zavezancem za plačilo.

Povedal je, da je obveznost plačevanja RTV-prispevka zapisana v zakonu o RTV Slovenija, ki določa tudi višino prispevka, ki znaša 11 evrov, kar je bilo spremenjeno leta 2009, ko se je višina prispevka določala z zakonom o izvrševanju proračuna. Ker je bilo predvideno, da se bo uveljavil nov zakon o RTV-ju, se to določilo ni pojavilo spet v zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2011 in 2012, kar je vlada popravila, vendar so zaradi parlamentarnega postopka poslanci šele v torek sprejeli spremenjen zakon.

Filli: Do uveljavitve zakona o izvrševanju proračuna velja zakon o RTV-ju
Ker dosedanji zakon o izvrševanju proračuna ne velja več, do uveljavitve zakona o izvrševanju proračuna za leti 2011 in 2012, kar naj bi se zgodilo nekje v roku enem tedna, po njegovih besedah glede višine RTV-prispevka veljajo določbe iz zakona o RTV-ju, ob tem pa priznava, da si pravniki glede tega niso edini.

Zavezance za plačilo RTV-prispevka je zato pozval, da plačajo prispevek za januar v višini, kot je zapisana na položnici. Kot pravi, bodo poračun morebitnega preplačanega prispevka opravili v februarju in da bodo pri tem poskrbeli, da nihče od zavezancev ne bo oškodovan.

Izpad dohodkov naj bi RTV pokril še v tem letu
"Koliko bo znašal preplačani del, tega danes ne moremo povedati, ker ne vemo, kdaj bo uveljavljen zakon o izvrševanju proračuna in ker moramo razčistiti še pravno dilemo o višini prispevka v vmesnem času od 1. januarja do uveljavitve zakona o izvrševanju proračuna, ali je bil v tem času prispevek 11 evrov ali ne," je poudaril Filli.

Povedal je, da je zaradi zapleta predviden izpad dohodkov v višini slabih pet milijonov evrov, ob predpostavki, da bi RTV-prispevek med 1. januarjem 2011 in do uveljavitve zakona o izvrševanju proračuna znašal 0 evrov, če bo znašal prispevek 11 evrov, pa bo ta izpad manjši. Premostili naj bi ga likvidnostno, pri tem pa naj ne bi izostalo njihovo delovanje. Pričakujejo, da se bo ta izpad pokril še v tem letu. Informacij, kako bo to vlada storila, kot pravi Filli, nimajo, pričakujejo pa, da bo storjeno napako popravila.

"RTV bo v letošnjem letu podala vlogo za povišanje RTV-prispevka"
Zatrdil je še, da bo RTV v letošnjem letu podala vlogo za povišanje RTV-prispevka. Upa, da bo vlada spoštovala svojo lastno voljo, ki jo je izrazila s predlogom novega zakona o RTV-ju in zvišala prispevek najmanj v višini letne inflacije. To naj bi RTV storila že dvakrat v lanskem letu, vendar vlada, ki naj bi pričakovala, da bo sprejet novi zakon o RTV-ju, njihovega predloga ni nikoli obravnavala.

"Predlagan je bil še višji RTV-prispevek, kar je bilo utemeljeno z drugimi razlogi, kot so nove storitve, ki jih izvajamo in predvsem za breme plačnega sistema, ki ga RTV še zmeraj nosi skozi lastni proračun, in ne skozi proračun Republike Slovenije," pojasnjuje.

Žirovnik: Gre za organizacijski zaplet
Cvetka Žirovnik,
pomočnica generalnega direktorja za pravna in kadrovska vprašanja, je pojasnila, da je RTV-prispevek tisto plačilo, ki ga uporabniki morajo plačevati na podlagi zakona o RTV-ju. Nastali zaplet je po mnenju njihove pravne službe organizacijski in ni tolikšen, da ne bi bilo treba plačevati prispevka.

"RTV-prispevek ni tista storitev, ki bi jo lahko delili po dnevih. Tudi program se dobiva vsak dan in programa v januarju zaradi tega zapleta nismo zmanjševali. RTV se je postavil na stališče, da je treba prispevek plačati po zakonu o RTV, ki tudi določa tudi njegovo višino," je dodala.

RTV-prispevek je treba plačati