Bo oddaja finske televizije Resnica o Patrii dobila svoje nadaljevanje? Foto: MMC RTV SLO
Bo oddaja finske televizije Resnica o Patrii dobila svoje nadaljevanje? Foto: MMC RTV SLO
Vladni urad finsko TV prosil za pojasnila

Kaj bodo storili, še ne vedo povedati, saj morajo najprej preučiti podrobnosti prošnje. Direktor finske nacionalne radiotelevizije Mikael Jungner zato ni želel komentirati niti prošnje za popravek oddaje niti dogajanja po objavi dokumentarnega filma Resnica o Patrii. Po njegovih besedah je novinar Magnus Berglund odgovoren za oddajo, ki jo je pripravil. O odzivu slovenske vlade pa dejal, da gre za politično zadevo.

Finska zakonodaja zagotavlja pravico do popravka
Tisti, ki se počuti napadenega ali pa neupravičeno obtoženega, lahko v skladu s finsko zakonodajo v štirinajstih dneh zaprosi za popravek in ga posreduje mediju, ki je obtožbo objavil.

Kot je znano, je urad vlade za komuniciranje v petek na direktorja YLE-ja Mikaela Jungnerja naslovil prošnjo za objavo dodatnih pojasnil v zvezi z oddajo Resnica o Patrii. Kot pravijo na uradu, jim gre za pojasnila, ki bi dopolnila navedbe v oddaji, osvetlila ozadje nastajanja oddaje in izbora sogovornikov: "Od finske televizije YLE pričakujemo, da vsebino Resnice o Patrii - 2. del prikaže na TV1 v terminu s podobno gledanostjo kot v primeru ponedeljkove oddaje, tekst pa objavi tudi na svoji spletni strani v angleškem in finskem jeziku." Ob tem poudarjajo, da pojasnila, za katera prosijo, hkrati podajajo jasna zagotovila pristojnih iz Slovenije in finskega podjetja Patria, da za v oddaji izrečene obtožbe na račun predstavnikov slovenske vlade ni prav nobenih dokazov.

O tožbah znano več v prihodnjih dneh
O napovedanih tožbah slovenske vlade zoper finsko televizijo in avtorja oddaje Magnusa Berglunda lahko več podrobnosti pričakujemo v prihodnjih dneh, najverjetneje že v ponedeljek po pogovorih predstavnikov vladnega urada za komuniciranje in finske nacionalne televizije.

Vladni urad finsko TV prosil za pojasnila