Več informacij bo znanih v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Več informacij bo znanih v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Obrambni minister Karel Erjavec meni, da je informacije Fincem posredovalo konkurenčno podjetje. Foto: MMC RTV SLO

Finski kriminalisti naj bi od ponedeljka poleg policije obiskali tudi tožilstvo in protikorupcijsko komisijo. Leon Keder, tiskovni predstavnik policije, pa je za MMC že odločno zanikal informacijo komercialne televizije Pop TV, da so informacijo o domnevni korupciji pri nakupu patrij dobili tudi slovenski policisti. Informacije o obisku pa ni hotel ne potrditi ne zanikati.

Finski inšpektor, ki vodi preiskave za Slovenijo, je dejal, da je preiskavo sprožila informacija iz rezultatov policijskega dela, ki so jo pridobili pred enim letom. Te menda niso dobili od konkurenčnega podjetja iz Slovenije, kar trdita Patria in slovenski obrambni minister Karel Erjavec, ampak naj bi ključne informacije pridobili iz tretje države.

Finski preiskovalci sicer upajo, da bodo še ta teden podpisali sporazum o sodelovanju s slovenskim tožilstvom, želijo pa si tudi opraviti zaslišanja v Sloveniji, še poroča Pop TV. Več o obisku bo znanega v ponedeljek.

Kos: Policija ni opravila naloge
Komisija, ki preučuje nakup patrij, je zbrala dovolj podatkov, ki bi koristili policiji pri njenem delu, pa meni Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije. Policija očitke na njen račun zavrača.

Predsednik protikorupcijske komisije je prepričan, da kriminalistična policija v "zadevi Patria" še vedno ne počne tistega, kar ji nalaga veljavno pravo, saj ne preiskuje suma kaznivih dejanj podkupovanja, ampak "troši energijo za neproduktivno obtoževanje drugega državnega organa".

Preiskava na Finskem se nadaljuje
Na Finskem je sicer preiskava v polnem teku. V začetku junija so zaradi suma podkupovanja prijeli še štiri uslužbence Patrie, ki so povezani s prodajo vozil Egiptu. Sodišče v Helsinkih pa je medtem tudi podaljšalo pripor uslužbencu podjetja Patria, osumljenega sodelovanja pri domnevni korupciji.