Finski preiskovalci in slovenski tožilci morajo podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Finski preiskovalci in slovenski tožilci morajo podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Finski preiskovalci prišli v Slovenijo
Jelinčič vs. Kos

Iz generalne policijske uprave so še sporočili, da zaradi interesov nadaljnjih postopkov ne morejo razkriti podrobnosti pogovorov in nadaljnjih aktivnostih policije.

Finski kriminalisti, ki preiskujejo sum korupcije pri Patriini prodaji oklepnikov Sloveniji, naj bi se dogovorili o nadaljnjem tesnejšem sodelovanju pri preiskavi. Kot je znano, želi finska policija zaslišati tudi nekaj ljudi v Sloveniji, za to pa morajo skleniti poseben sporazum z našo državo. Sklenitev omogoča zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami EU-ja v primerih, ko gre za sum čezmejnega kriminala. Prav ta sporazum naj bi podpisali med obiskom.

Finska policija je sicer 14. maja sporočila, da so dan prej prijeli dva človeka v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Po tem pa je slovenska policija sporočila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno sodelovanje o tej zadevi.

SNS: Kos prejemal sponzorstva za posle s Sistemsko tehniko
O zapletih v zvezi z nakupom oklepnikov pa je dopoldne z novinarji govoril vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič. Dejal je, da je stranka dobila anonimno pismo, ki Draga Kosa obtožuje, da je v zameno za sponzorstva nogometnega kluba Korotan Prevalje kot uslužbenec notranjega ministrstva pridobival posle za Sistemsko tehniko. Po Jelinčičevih besedah so zadevo že prepustili vrhovnemu državnemu tožilstvu in policiji.

Na to izjavo se je že odzvala stranka Lipa. "Dejstvo je, da se celo deklarirani vladni del (podpisniki koalicijske pogodbe) sramujejo avtorizirano izpostavljati insinuacije, ki dodatno zamegljujejo orožarske posle in odmikajo transparentnost. Ta del za njih opravlja, tako kot ničkolikokrat do zdaj "Padalec"," so svojega nekdanjega strankarskega kolega poimenovali v Lipi.

Kos: Nisem mogel vplivati na sredstva
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, nekdanji vodja direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Zvonko Kremljak, predstavnik stranke Zares za Koroško Boris Raj, poslanec SD Milan M. Cvikl in Kosov odvetnik Miran Kos pa so zavrnili Jelinčičeve nevedbe iz anonimnega pisma.

Kos je v zvezi z navedbami dejal, da je res bil podpredsednik Korotana in zadolžen za pridobivanje sponzorskih sredstev, vendar vseeno ni mogel vplivati na sklepanje poslov pri ministrstvu za notranje zadeve, zato ker je bil kriminalist.

Cilj anonimke oziroma Jelinčiča je po Kosovem mnenju jasen, in to je storiti vse, da bi se preprečilo nadaljevanje preiskave o nakupu patrij.

M. K./B. K.

Finski preiskovalci prišli v Slovenijo
Jelinčič vs. Kos