Andrej Bajuk bo pokopan z vojaškimi častmi. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Andrej Bajuk bo pokopan z vojaškimi častmi. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Premier se je vpisal v žalno knjigo v spomin Andreju Bajuku. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

"Krivično je bilo, da so ga v njegovi domoljubni vnemi za demokratični napredek Slovenije nekateri, tako kot Jožeta Pučnika, Jožeta Bernika in še koga proglašali za tujca," je izpostavil Peterle in dodal, da je Bajuk bil Slovenec, Evropejec, svetovljan in velik domoljub, demokrat ter ugleden finančni strokovnjak, ki je živel in delal za Slovenijo in Slovence, "zato zasluži trajen, hvaležen in spoštljiv spomin."

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, ki je krmilo stranke prevzela od Andreja Bajuka, pa je na žalni seji povedala, da je smrt strankinega ustanovitelja in prvega predsednika "močan poziv k enotnosti in ohranitvi stranke," ki jo je Bajuk ustanovil, ker si je želel "novo Slovenijo, ki bo spreminjala našo Slovenijo v domovino za vse Slovence ne glede na to kje živijo."

V imenu stranke se mu je zahvalila za "vse dobro, kar so skupaj zgradili," ob enem pa je izrazila obžalovanje za tiste trenutke "človeške slabosti," ko se niso razumeli in so "gledali vsak v svojo smer."

Mašo zadušnico po žalni seji je daroval ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.

Pogreb z vojaškimi častmi
Vlada je na dopisni seji odločila, da se za nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka organizira pogreb z vojaškimi častmi. Pogreb bo v nedeljo ob 16. uri na pokopališču na ljubljanskih Žalah.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, zato pa Pravila službe v Slovenski vojski določajo, da vlada lahko določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji. Z vojaškimi častmi se namreč lahko poleg naštetih oseb v določbi pokoplje tudi osebe, za katere tako odloči vlada. Taka določitev je po njihovih besedah tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika

Bajuku v spomin odprli žalne knjige
V vladnem poslopju, v državnem zboru in na sedežu NSi-ja pa so sicer odprli žalne knjige v spomin nekdanjemu predsedniku vlade, finančnemu ministru, poslancu in predsedniku NSi-ja Andreju Bajuku, ki je umrl v noči na torek.

Žalno knjigo v vladnem malem tiskovnem središču na Gregorčičevi 25 v Ljubljani so odprli ob 9. uri, ko se je vanjo vpisal predsednik vlade Borut Pahor. V knjigo se bo sicer mogoče vpisati tudi v prihodnjih dneh, vključno z dnevom pogreba, med 9. in 16. uro.

Pogreb predvidoma v nedeljo ali ponedeljek
Žalna knjiga bo vsak dan do pogreba med 9. in 16. uro odprta tudi v preddverju velike dvorane DZ-ja, vanjo pa se je že vpisal predsednik DZ-ja Pavle Gantar in poslanci SDS-a na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo. Ko bo znan datum pogreba, ki naj bi bil po neuradnih informacijah v nedeljo ali ponedeljek, bodo v DZ-ju določili tudi datum in uro žalne seje DZ-ja.

V obe knjigi so se zjutraj vpisali tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in nekateri preostali vidnejši člani stranke. Ob 10. uri so žalno knjigo odprli tudi na sedežu NSi-ja na Cankarjevi 11 v Ljubljani. Knjiga bo odprta vsak dan do dneva pogreba od 10. do 19. ure. V NSi-ju popoldne pripravljajo tudi žalno sejo sveta stranke, ki ji bo sledila maša zadušnica.

Bajuk finančni minister leta 2005 v EU-ju
Bajuk je umrl v 68. letu starosti. Po življenju in delu v tujini je v slovenski politični prostor vstopil leta 2000, ko je za nekaj mesecev prevzel tudi vodenje vlade. Poleti tega leta je ustanovil stranko NSi, jeseni pa je bil izvoljen za poslanca. Po vnovični izvolitvi v DZ leta 2004 je za štiri leta prevzel vodenje finančnega ministrstva. V tem času je Slovenija prevzela evro. Revija The Banker ga je leta 2005 razglasila za finančnega ministra leta v EU-ju. Leta 2008 se je po porazu NSi-ja na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike.