Novi ministri so že začeli zavzemati svoje položaje. Foto: BoBo
Novi ministri so že začeli zavzemati svoje položaje. Foto: BoBo
Jelušičeva upa, da bo novi minister ustavil upadanje financiranja Slovenske vojske. Foto: Foto: MORS
Stavba NPU
Za Gorenaka je selitev NPU-ja na Litostrojsko cesto "varianta številka ena". Foto: BoBo
Vinko Gorenak, Aleš Zalar
Zalar je Gorenaku zaželel veliko sreče. Foto: MNZ
Franc Bogovič, Dejan Židan
Franc Bogovič in Dejan Židan se strinjata, da je kmetijsko ministrstvo edini državotvoren resor. Foto: MKGP
Janko Goršek
Janko Goršek ostaja vodja policije. Foto: BoBo
Senko Pličanič
Zalar je opozoril, da je pravosodje temelj demokracije. Foto: BoBo
Černač, Vlačič
Černač in Vlačič sta se strinjala, da bo naslednik trl trd oreh. Foto: MMC RTV SLO
Danes osem primopredaj

Tako je dozdajšnji minister za promet Patrick Vlačič predal štafeto svojemu nasledniku Zvonku Černaču. "Za sabo puščam ministrstvo, v okviru katerega smo bistveno izboljšali stanje varnosti na cestah. Mislim, da bo novi minister s tem nadaljeval," je ocenil Vlačič. Poleg tega so po njegovih besedah pred Černačem tudi razpisi za izgradnjo drugega tira med Koprom in Divačo.
Ob tem je zdaj že nekdanji prometni minister opozoril, da ima njegov naslednik na prometnem resorju po novem zelo široko področje in da bo "to kar trd oreh". S tem se je strinjal tudi Černač.
Po pregledu stanja bodo po njegovih besedah sledili priprava "dinamike" za naslednja štiri leta, pregled možnosti financiranja iz sredstev proračuna, evropskih sredstev ter pregled projektov, ki jih bo treba financirati z zagotovitvijo zunanjih virov.
Hojs pohvalil Jelušičevo
Posle je že predala tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki jo je nasledil Aleš Hojs. Ta se je po primopredaji poslov dozdajšnji ministrici zahvalil in ob tem povedal, da mu je Jelušičeva v celoti podala analizo stanja na ministrstvu. Poudaril je, da mu je predala dokumentacijo in mu obljubila, da mu bo na voljo za vsa dodatna vprašanja in sugestije.

"Ob spremljanju vodenja ministrstva gre Jelušičevi sama pohvala. Je tista, ki je znotraj vlade dajala pravi poudarek obrambnemu resorju," je dejal. Ob tem je izrazil tudi upanje, da bo nova vlada imela več posluha za obrambno področje, kot ga je imela dozdajšnja vlada.

Jelušičeva je izpostavila, da je obrambno ministrstvo v preteklih treh letih izgubljalo finančna sredstva. "Upam, da bo novemu ministru uspelo zaustaviti te procese in obvarovati ministrstvo pred nadaljnjo izgubo sredstev," je poudarila.
Gorenak in Zalar korektno opravila predajo poslov
Tudi ministra za notranje zadeve Aleš Zalar in Vinko Gorenak sta že zamenjala položaje. Pojasnila sta, da na primopredaji nista govorila o tožilstvu, ki je po novem pod pristojnostjo notranjega ministrstva, prav tako ne o imenovanju Harija Furlana na mesto vodje specializiranega tožilstva.
Zalar je Gorenaku zaželel uspešno vodenje ministrstva, Gorenak pa je poudaril, da pri takem številu zaposlenih, poročil in dokumentov potrebuje kar nekaj dni, da se z vsem tem seznani. Komentiral je tudi kadrovske menjave vlade. Dejal je, da so bile potrebne in je zanje na vladi glasoval tudi sam. Pojasnil je, da je direktorja urada vlade za komuniciranje do zdaj zamenjala večina vlad.

Goršek za zdaj ostaja, a njegov položaj ni "zabetoniran"
Novinarje je tudi zanimalo, ali bo generalni direktor policije Janko Goršek na položaju ostal celoten mandat. Gorenak je razložil, da sta položaj generalnega direktorja policije in možnosti razrešitve določena v zakonu, ter da se ga o tem prehitro sprašuje. Dodal je, da je simbolično povedano Goršek šele zdaj "osvobojen".

A kot je še povedal, ne more biti položaj nikogar v javni upravi "zabetoniran". Vsi položaji v javni upravi morajo namreč po njegovih besedah preiti v sistem, kakršen velja v gospodarstvu.

Gorenak bi NPU najraje videl na Litostrojski cesti
Na vprašanje, ali bo predlagal, da se nekatere afere, denimo, afera Baričevič, znova obravnavajo, je Gorenak odgovoril, da mora najprej videti, v kateri fazi so zadeve. Glede stavbe za Nacionalni preiskovalni urad je dejal, da mora najprej pregledati pogodbo, mogočih pa je več rešitev, vendar je zanj stavba na Litostrojski "varianta številka ena".
Pličanič s tremi primopredajami
Generalna sekretarka vlade in začasna ministrica za javno upravo Helena Kamnar ter pravosodni minister Zalar sta svoja sedeža ministrice oz. ministra prepustila novemu ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču.

Pličanič je po primopredaji povedal, da ga obseg dela in nalog ni presenetil. Njegov prvi vtis pa je zelo dober. Stanje na ministrstvu je ocenil kot precej urejeno. Res pa je cela vrsta nalog, ki se jih bo moral lotiti takoj v ponedeljek, je dodal.

Po njegovih besedah je precej odprtih nalog na vseh segmentih tega resorja. Kot eno izmed prvih nalog, ki ga čakajo, pa je omenil tudi realizacijo novele zakona o vladi, ki je določila združevanje ministrstev. Tako bo treba spremeniti zakon o državni upravi in vrsto podzakonskih aktov, kar pa po njegovih besedah ni le prioriteta tega ministrstva, ampak celotne vlade.
Pličanič je prevzel posle tudi na ministrstvu za pravosodje in dejal, da je pri primopredaji začutil odlično energijo. Zalar je Pličaniču čestital in dejal, da je prepričan, da bo njegov mandat uspešen. Ob predaji poslov je poudaril, da gre pri pravosodju za resor, "ki je izjemno pomemben za vsako državo, ministrstvo za pravosodje podpira delovanje tretje veje oblasti in brez te ni demokracije".
Židan: Kmetijsko ministrstvo je najbolj državotvorno
Posle sta predala tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in novi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič. Kmetijsko ministrstvo je po mnenju Židana trenutno najbolj pomembno v državi, saj je odgovorno za proizvodnjo hrane. Židan je namreč prepričan, da bo naslednja kriza prehranska in bo bistveno težja, kakor so trenutne krize.
Odgovor nanjo pa lahko najde samo to ministrstvo. Za obstoj naroda je pomembno, da varujemo in ohranimo naravne vire, zato je po njegovem mnenju to najbolj državotvorno ministrstvo v Sloveniji.
Bogovič je ob primopredaji poudaril, da je dobra podlaga za delo lani sprejeta resolucija o razvoju slovenskega kmetijstva. "To je prava osnova, da se organiziramo in najdemo priložnosti za slovensko kmetijstvo, podeželje in okoljsko področje," je dejal. Obenem pa deli Židanovo mnenje, da je to najbolj državotvorno ministrstvo.
Prepričan je, da je v združitvi področja kmetijstva in okolja veliko priložnosti za nova delovna mesta in da v Sloveniji pokažemo, kako si predstavljamo trajnostno rabo virov.
Svetlik z veseljem predal posle
Dozdajšnji minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in novi minister Andrej Vizjak sta prav tako predala posle.
Svetlik je Vizjaku dejal, da mu z veseljem predaja to mesto, hkrati mu je izročil besedila treh zakonov (pokojninskega, o preprečevanju dela na črno, o malem delu), ki so padli na referendumih. Vizjak pa je odvrnil, da se bo potrudil na teh osnovah graditi naprej.
Na vprašanje, ali se boji morebitnih referendumov, je Vizjak odgovoril pritrdilno in napovedal, da se bo to tveganje trudil zmanjšati na minimum. S socialnimi partnerji se bo tako sešel že prihodnji teden.
Turk že vidi sinergije
Tudi minister za kulturo Boštjan Žekš je položaj prepustil novemu ministru za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žigi Turku. Kot je po primopredaji povedal Turk, sta danes imela z Žekšem konstruktiven pogovor o stvareh, ki se na ministrstvu dogajajo, o projektih, ki potekajo, in o stvareh, ki jih čakajo.
Med njimi je kar nekaj zanimivih projektov, opazil pa je tudi nekaj sinergij med področji, ki jih novo ministrstvo pokriva. Združitev ministrstev sam sprejema kot dejstvo, pa tudi kot izziv in priložnost, pri čemer se mu kot ena izmed priložnosti kaže v povezavi s Slovenci po svetu, s slovenskimi intelektualci in umetniki, ki so v tujini, ki bi lahko bogatili slovensko zakladnico znanja, idej in ustvarjalnosti.
Turk sinergijo vidi tudi na področju črpanja evropskih sredstev. Tu je bil uspeh po resorjih različen, zdaj pa bo mogoče potegniti najboljše iz posameznih resorjev in to uporabiti pri skupnih projektih, meni Turk.
Prva seja, prve menjave
Nova vlada se je v petek že sestala na prvi ustanovni seji in izvedla nekaj kadrovskih menjav, kjer so zamenjali vodjo urada vlade za komuniciranje, vodjo Sove ter vodjo urada za verske skupnosti, danes pa so potekale prve primopredaje ministrstev.
Posle sta včeraj prav tako predala novi stari premier Janez Janša in Borut Pahor, kjer se je Janša svojemu predhodniku zahvalil za vložene napore, Pahor pa je spomnil, da je uspeh novega premierja uspeh vseh.

Danes osem primopredaj