Stanovnik meni, da bo rešitev iz krize zahtevala žrtvovanje. Foto: MMC RTV SLO
Stanovnik meni, da bo rešitev iz krize zahtevala žrtvovanje. Foto: MMC RTV SLO
Stanovnik pozval k žrtvovanju v krizi

Ob 70. obletnici OF-a v Ljubljani je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik v svojem govoru dejal, da je Ljubljana, mesto heroj, zaplodila Osvobodilno fronto (OF), ki se je nato širila z viharno naglico. Pri tem je poudaril, da je OF zapisal "zahteve slovenskega narodnega programa in združene Slovenije, ki smo jo do maksimalnih meja uresničili".

Prehiter prehod, Türk edini steber stabilnosti
Prehod v demokracijo je bil tako hiter, da nismo razvili politične kulture, ki je osnova demokracije, je prepričan Stanovnik. Stanovnik je ob tem predsednika republike Danila Türka, ki je po njegovem mnenju v tej krizi še edini steber stabilnosti, znova pozval, naj postane tisti posrednik, ki bi "skušal današnje razmere prepeljati v normalo in rešitev domovine".

Žrtve za dobro domovine
"Partizani smo se opredelili za NOB zavedajoč se, da je to veliko tveganje in za nami je ostalo prav toliko padlih tovarišev, kot je nas preživelih," je dejal. Danes pa se bodo žrtvovali tisti, ki bodo nase prevzeli odgovornost reševanja težkih problemov, ki so zdaj videti nerešljivi, je dodal. Po njegovih besedah se bodo žrtvovali tudi tisti, ki jih bo predsednik povabil "naj se umaknejo".

Stanovnik pozval k žrtvovanju v krizi