Mandeljni so sorodniki češenj in sliv. Perzijci prisegajo nanje - verjamejo, da jih varujejo pred uroki in pospešujejo nastajanje mleka pri doječih materah. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Mandeljni so sorodniki češenj in sliv. Perzijci prisegajo nanje - verjamejo, da jih varujejo pred uroki in pospešujejo nastajanje mleka pri doječih materah. Foto: RTV SLO/Benka Pulko

WHO je specializirana agencija Združenih narodov, ki si prizadeva za dosegljivost zdravja vseh ljudi sveta. Obletnico ustanovitve praznujejo vsako leto s svetovnim dnevom zdravja. Dan je namenjen osveščanju o pomembnosti zdravja kot najdragocenejše vrednote.

Letošnja tema Delajmo skupaj za zdravje je posvečena problematiki in pomanjkanju zdravstvenih delavcev. Pomoč obolelim se začne z njimi. Zaradi večletnega zapostavljanja njihovega položaja, praktične izobrazbe, delovnih okolij in njihovih dohodkov je nastalo vsesplošno kronično pomanjkanje zdravstvenih delavcev.

Zdravi in pri močeh si lahko pomagamo tudi sami. Vsak dan, na vsakem koraku, s kančkom zavedanja, da je naše zdravje v naših rokah in da smo tisti, ki zanj lahko naredimo največ.

B. P.

Jabolka so se v več tisoč letih iz svoje pradomovine med Črnim in Kaspijskim morjem razširila po vsem svetu. Po Evropi so jih raznesli Rimljani. Poznamo prek 4.000 različnih vrst jabolk. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Rženi kosmiči so priljubljena hrana predvsem v vzhodni Evropi in v Nemčiji. Domneva se, da je kultivacija rži precej mlada, stara šele 2.000 let. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Kruh je ena najpomembnejših slovenskih tradicionalnih jedi. Včasih je bil črn kruh domena revežev, ki so ga jedli pri vsakem obroku. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Med je odlična hrana za možganske, srčne in vezivne celice. Uporabljajo ga kot pomožno zdravilo pri želodčnih in črevesnih boleznih, pri bolezni ledvic in mehurja, plučnicah, vnetjih sluznice in nosne votline. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Da grozdna jagoda postane rozina, mora izgubiti vsaj 77 % vode. V srednjem veku so jih v Evropo prinesli križarji z Bližnjega vzhoda. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Kuskus je specialiteta Berberov in ena izmed glavnih jedi v Severni Afriki. Je pšenični zdrob, narejen iz pšenice durum, in tipična maroška specialiteta. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Riž sodi med najstarejše gojene rastline, arheološke izkopanine na Kitajskem pa dokazujejo, da so ga gojili že pred 7000 leti. Danes poznamo več kot 1.000 sort riža. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Kitajska književnost iz tretjega stoletja prejšnjega tisočletja je omenjala čaj kot rastlino z listjem, iz katerega se lahko pripravi okusen napitek. Najprej so ga uporabljali kot zdravilo. Foto: RTV SLO/Benka Pulko
Po priporočilih za zdravo prehrano Svetovne zdravstvene organizacije potrebujemo za zadovoljiv vnos vlaknin, vitaminov in mineralov vsaj 400 gramov zelenjave na dan. Foto: RTV SLO/Benka Pulko