Slavko Gaber meni, da Slovenija trenutno potrebuje solidno in resno vlado. Foto: BoBo
Slavko Gaber meni, da Slovenija trenutno potrebuje solidno in resno vlado. Foto: BoBo
Dr. Tone Jerovšek meni, da bi bile predčasne volitve bolj kot ne katastrofa za Slovenijo. Foto: BoBo

Državni zbor je izglasoval konstruktivno nezaupnico Janševi vladi in ustoličil novo mandatarko Alenko Bratušek, ki naj bi v 15 dneh sestavila novo vlado. Stranke, ki so najavile, da bodo del nove koalicije, PS, SD, DL in Desus, so sicer optimistične, čeprav naj bi med strankami obstajale na videz nepremostljive programske ovire. Kaj se bo dogajalo v prihodnje na slovenski politični sceni, ali je imenovanje mandatarke Alenke Bratušek zgolj vmeseni korak do predčasnih volitev, težko ocenijo tudi dobri poznavalci slovenske politične scene.

Slavko Gaber: Vsaka nova vlada je boljša od dosedanje
Nekdanji poslanec LDS-a in minister za šolstvo Slavko Gaber meni, da je vsaka nova vlada vsekakor boljša za Slovenijo kot dosedanja. "To, kar je počela Janševa vlada, je bilo vse prej kot dobro za državo," pravi Gaber in kot enega izmed primerov navaja nastavljanje strankarskih ljudi praktično na vsa mogoča mesta v javni upravi in v drugih institucijah ter gospodarskih družbah, na katere vlada lahko posredno ali neposredno vpliva.

"Sam si želim, da bi nova vladna koalicija uspela vzpostaviti, kolikor je mogoče solidno vlado. Slovenija potrebuje neko resno in pragmatično vlado, ki bi ji šlo za skupno dobro. V tem trenutku je pač težko reči kar koli drugega, saj so se pogajanja o novi vladi komaj začela," opozarja Gaber.

Edina alternativa imenovanju nove vlade so najbrž ponovne predčasne volitve. Nekdanji poslanec LDS-a ob tem meni, da je neka solidna vlada najbrž boljša odločitev in rešitev kot predčasne volitve.

"Tudi zato, ker ni videti nekega političnega subjekta, ki bi bil zdaj nekje ob strani in bi se lahko izkazal na novih volitev. Protigibanja, ki so se pojavila ob demonstracijah, se bodo morda kdaj artikulirala v nekaj, kar bi lahko ponudila. Toda očitno potrebujejo še nekaj časa. Drugih subjektov pa trenutno sam ne vidim, tako da ne bi bilo kakšne velike odrešitve v predčasnih volitvah," dodaja Gaber in poudarja, da sicer predčasne volitve vseeno niso neki "Titanik", kot jih skušajo nekateri prikazati. Vendar smo trenutno veliko bližje temu, da bomo dobili novo vlado.

Tone Jerovšek: Mandatarka ni vedela, kaj je sploh konstruktivna nezaupnica
"Postopek konstruktivne nezaupnice je bil izveden v skladu z našo ustavo. Zelo me je zmotilo, da mandatarka ni vedela, kaj je sploh konstruktivna nezaupnica, saj je dejala, da se odloča o zaupnici vladi. Pri konstruktivni nezaupnici ni bistvena nezaupnica. Ta bi bila pomembna, če bi glasovali o zaupnici vlade. Pri konstruktivni nezaupnici pa se ponudi nov konstruktiven drugačen program ter drugačna politika od prejšnje vlade. Tega pa v sredo, kot sem spremljal razpravo, ni bilo," pravi pravnik in eden izmed ustanoviteljev Zbora za republiko dr. Tone Jerovšek.

Tako so poslanci vsevprek govorili o napakah prejšnje vlade, nestrpnosti …, kar pa po Jerovšekovem mnenju ni imelo zveze s konstruktivno nezaupnico. "Vendar so poslanci sprejeli takšen nastop in program, ki ga ni bilo, kar je nekoliko žalostno," dodaja Jerovšek.

Nekdanji ustavni sodnik opozarja tudi na doslednost strank do izvajanja njihovih programov kot na doslednost do svojih volivcev, ki so jih izvolili. V prihodnji koaliciji se namreč kažejo tako določena trenja znotraj samih strank kot nekatere vsebinsko nepremostljive razlike med programi strank.

"Projekti finančnega ministra dr. Janeza Šušteršiča so denimo v popolnem nasprotju s tistim, kar sta eno leto govorila PS in SD. Tu bo treba biti pozoren na zaveze, ki so jih dale stranke, in eventualno požrtje vseh teh zavez, pri čemer pridemo do tega, da njihov temeljni cilj ni bodočnost Slovenije, temveč le politično rivalstvo," opozarja Jerovšek.

Morebitne predčasne volitve bi bile po Jerovškovem mnenju bolj kot ne katastrofa, saj se Slovenija nima časa ukvarjati z mrtvim tekom brez ustrezne politike. Na drugi strani pa bi nove volitve pokazale, katere stranke še uživajo podporo volivcev ali ne. "Glede na politično ideološko razklanost v Sloveniji, ki je na ideološkem polu razklana približno na polovico, pa nove volitve ne bi prinesle nič drugega, kar že zdaj vidimo v parlamentu in v vladi," razmišlja Jerovšek.