Veliki infrastrukturni projekti si lahko obetajo nov zagon pod vodstvom Mišiča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Veliki infrastrukturni projekti si lahko obetajo nov zagon pod vodstvom Mišiča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Vlada je danes spremenila sporno uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje, ki je določala širši nabor enostavnih objektov, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, in širši nabor nezahtevnih objektov, za katere investitor pridobi gradbeno dovoljenje po enostavnejšem postopku, brez projektne dokumentacije.

Sporna uredba je povzročila pravi naval na nekatere upravne enote, saj je samo piranska upravna enota dobila več kot 250 zahtevkov za izdajo gradbenega dovoljenja. K zadržanju izvajanja uredbe pa so pozvali tudi v Skupnosti občin Slovenije.

Vlada je zato črtala 8. člen uredbe, ki določa pogoje za umestitev nezahtevnih in enostavnih objektov v prostor in s katerim je bilo poseženo v izvirno pristojnost občin na področju prostorskega načrtovanja. S spremembo uredbe se za umeščanje objektov v prostor uporabljajo izključno določbe veljavnih prostorskih aktov občin.

Premierka Alenka Bratušek bo gostovala v petkovem Studiu ob 17-ih na 1. programu našega radia. Z njo se bo pogovarjal Drago Balažič.

Gašpar Gašpar Mišič ne bo direktor Luke Koper
Vlada je imenovala tudi nove državne sekretarje v premierkinem kabinetu, in sicer so to postali Gašpar Gašpar Mišič (zadolžen bo za koordinacijo velikih infrastrukturnih projektov in pomoč pri sanaciji gospodarskih družb v težavah), Tamara Vonta (zadolžena bo za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud), Dušan Kričej (zadolžen bo za koordinacijo učinkovite državne informatike), Dušan Kumer (nekdanji poslanec SD-ja) in Jernej Pavlič. Slednji je predsednik podmladka PS-ja in sin poslanke te stranke Alenke Pavlič.
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo pa bo postal Zoran Klemenčič.
Na predlog Bratuškove so za podpredsednike vlade imenovali Karla Erjavca, Dejana Židana in Gregorja Viranta.

Novi poslanki DZ-ja
Z odhodom Tamare Vonta in Gašparja Gašparja Mišiča v kabinet predsednice vlade se bosta izpraznili dve poslanski mesti. Glede na izide predčasnih volitev bi ju lahko nasledili Milena Mileva Blažić in Mirjam Bon Klanjšček. V PS-ju pa bodo pogovore s kandidatkama opravili v prihodnjih dneh.

Milena Mileva Blažić je ljubljanska mestna svetnica z Liste Zorana Jankovića. Po izobrazbi je doktorica znanosti s področja literarnih ved. Mirjam Bon Klanjšček je novogoriška mestna svetnica z Liste Roberta Goloba.

Kadrovske rošade
Vlada je poleg tega razrešila še člane Uradniškega sveta Koryja Goloba, Boža Predaliča, Rada Likarja in Mitja Horvata in namesto njih imenovala Štefko Korade Purg, Sonjo Šmuc, Janeza Stareta in Tomija Nemca.

S položaja generalnega sekretarja ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport je bil razrešen Tomaž Rozman in namesto njega za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja imenovan Gregor Kos.
Prav tako sta bila razrešena generalna direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost Borut Rončević in direktorata za šport Drago Balent, ki ju bosta začasno nadomestila Urban Krajcar in Edvard Kolar. Na ministrstvu za obrambo pa so razrešili s položaja generalne sekretarke Mojco Stoschitzky in namesto nje imenovali Mojco Ferjančič Podbregar, ženo nekdanjega direktorja Sove, načelnika generalštaba slovenske vojske ter predsednika LDS-a Igorja Podbregarja.