Tea Jarc. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tea Jarc. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predstavnica iniciative Tea Jarc je povedala, da jim je predsednik vlade Robert Golob zagotovil, da si bo vlada še naprej prizadevala za uresničevanje zavez, ki so bile podane civilni družbi. Ocenila je, da se vlada glede depolitizacije RTV Slovenija drži svojih zavez, a ji "opozicija pri tem področju izjemno nagaja".

Glede reforme političnega sistema so se pogovarjali, kako z ustavnimi spremembami spremeniti volilni sistem v smeri preferenčnega glasu, odpoklica parlamenta oziroma odpoklica posameznega poslanca.

Sorodna novica Glas ljudstva: Koalicijska pogodba upošteva večino naših pobud, a je preveč splošna

Predstavnik iniciative Dušan Keber je ocenil, da je vlada vsaj v koalicijski pogodbi naredila pomembne korake proti bistvenemu povečanju financiranja zdravstva, ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ukinitvi dela zdravnikov hkrati v javnem in zasebnem sektorju ter končnega cilja skrajševanja čakalnih dob.

Sestanek s predsednikom vlade v iniciativi ocenjujejo kot konstruktiven in spodbuden, vlogo civilne družbe pa vidijo v tem, da postavlja ogledalo politiko, bedi nad potezami oblasti in dejavno ter strokovno sodeluje pri procesih odločanja.

Nevladne organizacije bodo radikalno zagovarjale svoja stališča, politika pa bo jasno iskala kompromise, je dodal predstavnik iniciative Jaša Jenull. Bistveno se mu zdi, da se najboljše mogoče rešitve najdejo z dialogom.

Za jesen napovedujejo okrepljeno delovanje na področju opazovanja uresničevanja podanih zavez in spodbujanja k udeležbi na volitvah. Na lokalnih volitvah bodo volivce spodbujali k informiranim odločitvam glede kandidatov, na predsedniških pa bodo vzpostavili spletno orodje Volitvomat, ki bo volivcem pomagal pri izbiri kandidatov za predsednika republike.
"Pripravljeni smo na vročo politično jesen, ko bomo naše delo še okrepili," je napovedala Jarc.