Premier Golob je zagotovil, da mladi ostajajo prioriteta vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier Golob je zagotovil, da mladi ostajajo prioriteta vlade. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Danes nam je uspelo priti do dolgo pričakovanega srečanja s predsednikom vlade, kjer smo začrtali korake naprej in dobili nekaj obljub," je sestanek povzela predsednica Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Eva Kotnik. Golob jim je poleg rednih srečanj in rednejše komunikacije med kabinetom predsednika vlade ter predstavniki mladih zagotovil tudi pomoč pri implementaciji mladinskih politik.

Pogovarjali so se tudi o tem, da so mladi proračunska prioriteta. "Spodbudili bodo ministrstva, da nam posredujejo podatke o tem, kje se vidi, da smo mladi proračunska prioriteta v letih 2024 in 2025," je v izjavi za medije pojasnila Kotnik in dodala, da je predsednik vlade zagotovil, da bo že v proračunu za leto 2025 zagotovljenih 100 milijonov evrov za naslavljanje stanovanjske problematike. Niso pa prejeli odgovorov o načrtih za aktivacijo praznih bivalno primernih kapacitet na nepremičninskem trgu.

Predstavniki MSS-ja so opozorili tudi na neredno sestajanje sveta vlade za mladino, ki se je od leta 2021 sestal le trikrat, nazadnje aprila letos. "Naslednja seja sveta vlade za mladino je sklicana za 1. oktober, ampak glede na to, da trenutno nimamo resornega ministra oziroma da je ta v odhodu, nas skrbi, da bi to lahko vplivalo na redno sklicevanje sej sveta in da bomo s tem mladi izgubili platformo, prek katere lahko izkažemo svoje potrebe in izzive," je poudarila Kotnik. Golob jim je po njenih besedah zagotovil redno sestajanje sveta "in obljubil, da se lahko v primeru nesklicevanja ponovno obrnemo nanj in nam pri tem pomaga".

Dodala je, da se ne sme pozabiti, da so del ministrstva za vzgojo in izobraževanje tudi mladi, saj znotraj ministrstva deluje urad za mladino. "Čim prej se želimo srečati tudi z novim ministrom. Pozivamo ga, da krepi sodelovanje s predstavniki mladih, mladinskih organizacij in s celotnim mladinskim sektorjem," je pozvala Kotnik. Dosedanji minister Darjo Felda je namreč podal odstopno izjavo, premier pa je napovedal, da ga bo nasledil dosedanji direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

Generalni sekretar MSS-ja Jaka Trilar je dodal, da so predsedniku vlade predstavili tudi nekaj predlogov davčnih olajšav za mlade, med drugim so predlagali, da bi se davek pri nakupu stanovanja vezal na to, ali je stanovanje kupljeno za uporabo ali zgolj za naložbene namene. Golob je nekatere predloge pozdravil in napovedal, da jih bodo preučili.

MSS za omejitev turističnega oddajanja nepremičnin

Govorili so tudi o novem zakonu o gostinstvu, ki naslavlja tudi kratkoročno oddajanje nepremičnin. V MSS-ju si prizadevajo, da bo zakon sprejet in da se omeji turistično oddajanje predvsem v mestih, kjer je stanovanjska problematika velika. "Predsednik vlade je zagotovil, da se tudi sam zaveda te težave. V bistvu smo predali, da naj predsednik vlade ne podleže lobijem platform Airbnb in Booking in konec koncev lastnikom, ki nepremičnine kupujejo zgolj za naložbene namene," je še povedal Trilar.

Iz kabineta predsednika vlade pa so po sestanku sporočili, da so predstavniki MSS-ja navedli predvsem perečo stanovanjsko problematiko "in izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da je stanovanjska politika v mandatu te vlade postala prioriteta, pri čemer so opozorili tudi na nevarnost njene centralizacije".

"Premier Golob je zagotovil, da mladi ostajajo prioriteta vlade, kar se kaže skozi številne ukrepe, ki so jim bili predstavljeni in jih je vlada že izvedla, pri čemer je poudaril predvsem načrtovana povečana sredstva za reševanje stanovanjske problematike," so še zapisali v sporočilu za javnost.