Premier Golob, ki je pred kamere stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je uvodoma spomnil, da mineva tri leta od
Premier Golob, ki je pred kamere stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je uvodoma spomnil, da mineva tri leta od "zaplinjanja Ljubljane", in dodal, da je kljub temu on edini politik, ki je bil v tem času ovaden, ker naj bi se vmešaval v policijo. Foto: BoBo/Borut Živulović

"V resnici ne gre za nobeno vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj, ki se ga gre Tatjana Bobnar vse od svojega odstopa pred dvema letoma. Sam verjamem v pravno državo in zato bom na vse očitke odgovoril in jih zavrgel po pravni poti," je v odzivu na kazensko ovadbo v državnem zboru dejal premier Robert Golob. Poudaril je, da očitke v celoti zavrača, saj je bil to "pogovor dveh politikov", in opozoril, da so se takšni pogovori v preteklosti že zlorabljali.

Golob, ki je pred kamere danes stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je danes spomnil, da mineva tri leta od "zaplinjanja Ljubljane", edini politik, ki je bil v tem času ovaden, ker naj bi se vmešaval v policijo, pa je on.

"Gre za besedo proti besedi dveh politikov in meni se zdi res bizarno, da se danes pogovarjamo o tem, da je na ta račun vložena ovadba s strani policije," je dejal v izjavi za medije. Dodal je, da verjame, da bo lahko zavrgel vse očitke, tako kot v primeru "obtožb na račun vmešavanja v aretacijo ruskih vohunov, kjer so se te obtožbe izkazale kot izmišljotine in laž".

"Tatjana Bobnar je bila tista, ki je še pred volitvami, v času, ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z mano – dvakrat je bila pri meni na svojo lastno pobudo in ona je tista, ki je meni govorila o seznamu janšistov in o tem, da bo očistila policijo, če bo le dobila priložnost, da bo postala notranja ministrica," je dejal Golob in sklenil, da se je zgodba nato razpletla kot "politični boj užaljene političarke".

Tatjana Bobnar na očitke o političnih pritiskih opozorila ob svojem odstopu

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja v delo policije, je Goloba kazensko ovadila v torek, je poročala Televizija Slovenija. Prejem ovadbe je potrdilo tudi specializirano državno tožilstvo.

Sorodna novica Policija ovadila premierja Goloba zaradi obtožb o vmešavanju v delo policije

Nekdanja ministrica za notranje zadeve je očitke o političnih pritiskih na policijo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) naznanila decembra 2022, ko je tudi odstopila z mesta notranje ministrice. O tem je obvestila specializirano državno tožilstvo, o pritiskih pa je nato oktobra 2023 spregovorila na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. "Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča. Zaznala sem, da je premier z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada v neposrednem kontaktu," je dejala.

Premier Golob je njene navedbe takrat označil za "halucinacije" in navedel, da jih bo ovrgel s pričami in dokazi. Doslej pred preiskovalno komisijo DZ-ja še ni stopil. V odzivu na ovadbo je napovedal, da bo pred preiskovalno komisijo pričal, ko bo prejel vabilo. "Vabila še nisem dobil," je poudaril.

Zdolšek: To je očiten napad političarke, tožilstvo bi moralo biti zelo previdno

Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da v Golobovih izjavah ni elementov kaznivega dejanja: "V primeru, kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe, niso resnične. Tako kot na primer tista o vmešavanju premierja v aretacijo vohunov."

Po poročanju Televizije Slovenija ima tožilstvo zdaj tri možnosti. Lahko vloži neposredno obtožnico. Če meni, da potrebuje dodatne dokaze, lahko sproži sodno preiskavo. Ovadbo pa lahko tudi zavrže.