Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je o domnevnih pritiskih premierja Goloba obvestila tožilstvo. Foto: BoBo
Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je o domnevnih pritiskih premierja Goloba obvestila tožilstvo. Foto: BoBo

Ovadbo je na tožilstvo poslala policija, ki je v predkazenskem postopku skoraj dve leti, vse od odstopa nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, preverjala njene trditve o Golobovem vmešavanju v delo policije, je poročala novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar.

"Politika mora ostati pred vrati generalnega direktorja policije." To so besede, s katerimi je notranja ministrica Tatjana Bobnar decembra 2022, takrat že na izhodnih vratih vlade, prvič javno opozorila na po njenem mnenju nedopustno vmešavanje predsednika vlade v policijo.

O pritiskih nanjo in na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je še kot ministrica, ker je zaznala, da bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja, obvestila tožilstvo in protikorupcijsko komisijo, nato pa o njih podrobneje spregovorila tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

"Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča. Zaznala sem, da je premier z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada v neposrednem stiku," je dejala Bobnar o dobivanju z Muženičem.

Premier Robert Golob se je odzval dan pozneje. Gre za halucinacije, je dejal. "Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov," je dejal Golob. "Tudi sam bom pričal pred komisijo in tukaj se bom ustavil, ker imam dovolj prič in dokazov o tem, kako malo resnice je govorila Tatjana Bobnar," je dodal.

Golob pred preiskovalno komisijo še ni stopil. Da je opravil pogovor s kriminalisti, pa smo lahko sklepali po tem, ko je tožilstvo konec avgusta obvestilo KPK, da ni več zadržkov, da se premier Golob seznani s spisom KPK-ja o tej zadevi. Policija je svoj postopek peljala pod taktirko pristojnega tožilstva in ga zaključila s kazensko ovadbo.

Tožilstvo ima tri možnosti

"Kaj ta ovadba pomeni? Policija ima, ko zaključi policijsko preiskavo, vedno dve možnosti. Policijsko preiskavo lahko zaključi in na tožilstvo poda zgolj poročilo. V primeru Tatjane Bobnar so očitno ocenili, da je zbrala dovolj dokazov za to, kar že skoraj dve leti govori nekdanja notranja ministrica, da so na tožilstvo podali kazensko ovadbo. Tožilstvo lahko vloži neposredno obtožnico. Lahko zahteva sodno preiskavo, v kateri poskuša zbrati dodatne dokaze, lahko pa pregon tudi zaključi in kazensko ovadbo zavrže," je navedla Ulčar Cvelbar.

Po informacijah N1 je predsednik vlade ovaden zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja, po informacijah 24ur.com pa naj bi vložitev kazenske ovadbe zoper premierja od Policije zahtevala višja državna tožilka Blanka Žgajnar, ki sicer usmerja preiskavo.

Zdolšek: Gre za napad političarke

Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da v Golobovih izjavah ni elementov kaznivega dejanja. "V primeru, kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe, niso resnične. Tako kot na primer tista o vmešavanju premierja v aretacijo vohunov," se je za STA odzval Zdolšek.

Premier Golob se bo po navedbah njegovega kabineta na kazensko ovadbo odzval v sredo ob 8.45 v državnem zboru.

Policija kazensko ovadila Roberta Goloba