Gregor Golobič pravi, da je z zamolčanjem lastništva v podjetju Ultra Sum skušal zaščititi zagorsko Ultro. Ta je po njegovih besedah
Gregor Golobič pravi, da je z zamolčanjem lastništva v podjetju Ultra Sum skušal zaščititi zagorsko Ultro. Ta je po njegovih besedah "eno od podjetij, ki so najbolj pod lupo takšne ali drugačne javnosti". Prepričan je, da je Ultri "iz politikantskih razlogov prepovedano, da bi poslovala v lastni državi". Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Za zdaj ostaja dejstvo, da sem edini politik v Sloveniji, ki je svojo prijavo premoženjskega stanja Kosovi komisiji odprl za javnost. Vesel bom, če mi bo kdo sledil, in ne nasprotujem temu, da bi se to zakonsko uredilo.

Gregor Golobič

Minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa je v pogovoru za časnik Večer poudaril, da SDS na koalicijske partnerje kaže tako vneto, da ta zagretost že sama po sebi vzbuja dvom. "Nekateri mediji, ki so s tem začeli, na primer Žurnal, so ob tem zapisali: 'Iz virov blizu LDS-a smo izvedeli ...' Poznate kakšnega novinarja, ki bi na ta način pisal o svojih virih? To počne le, če hoče prikriti pravi vir," je prepričan.

"Obnovila se je kampanja iz leta 2004"
Za razkritje lastniškega deleža v podjetju Ultra Sum se je prvak Zaresa, kot pravi, odločil zato, ker "razlogov, zaradi katerih med volilno kampanjo za državnozborske volitve Financam nisem odgovoril na zastavljeno vprašanje tako, da bi razkril svoj lastniški delež, ni bilo več". "Ko so predstavniki Ultre sklicali tiskovno konferenco, sem zahteval od njih, da podatek o mojem solastništvu javno razkrijejo. Če bi mi nacionalna televizija omogočila, da prej kot po šestih dnevih nastopim v njihovih Odmevih in odgovorim na njihove neresnične obtožbe, bi povedal takrat," je zatrdil.

Ob tem je opozoril, da se je pred evropskimi volitvami obnovila kampanja, ki je bila "primerljiva z enako umazano kampanjo 2004". Tedaj je po njegovih besedah prišlo do politikantskega pogroma, tisti, ki "so kasneje bili na oblasti, pa so imeli vse vzvode od policije do tožilstva in jih tudi uporabili oz. zlorabili. Naročili so številne revizije, vse svoje očitke so natančno preiskali, a nobenega od obtožb se ni potrdila". "Potem ko sem prevzel stranko in se znašel pred to dilemo, je bilo moje zamolčanje način, kako poskušati zaščititi šibkejšega," je povedal.

"Med mandatom Janše vse gospodarske odločitve potrjeval Petek"
Minister je spregovoril tudi o "skrajno različnih odnosih" političnih opcij do podjetij in ljudi v njih. "T. i. levosredinska stran je do tega indiferentna, med tem ko SDS to obravnava v kategorijah političnih nasprotnikov oz. sovražnikov," je menil. O mariborski družini Petek je tako dejal, da "so normalno poslovali z državo v času Drnovškovih in Ropove vlade, njihova klima je bila ves čas v pisarni predsednika vlade", in opozoril, da "med mandatom Janeza Janše skoraj ni bilo odločitve v gospodarstvu, ki je ni odobril Borut Petek".

M. N.

Za zdaj ostaja dejstvo, da sem edini politik v Sloveniji, ki je svojo prijavo premoženjskega stanja Kosovi komisiji odprl za javnost. Vesel bom, če mi bo kdo sledil, in ne nasprotujem temu, da bi se to zakonsko uredilo.

Gregor Golobič