Premier Golob, ki je pred kamere stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je spomnil, da minevajo tri leta od
Premier Golob, ki je pred kamere stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je spomnil, da minevajo tri leta od "zaplinjanja Ljubljane", in dodal, da je kljub temu on edini politik, ki je bil v tem času ovaden, ker naj bi se vmešaval v policijo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Specializirano državno tožilstvo je na povpraševanje Slovenske tiskovne agencije glede ovadbe zoper predsednika vlade Roberta Goloba potrdilo, da je ta teden od policije prejelo kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje.

Gre za kaznivo dejanje po drugem odstavku 264. člena kazenskega zakonika iz poglavja kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Omenjeni odstavek govori o tem, da "kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo".

Golob zavrnil očitke o vmešavanju v policijo

"V resnici ne gre za nobeno vmešavanje v delo policije, ampak za politični boj, ki se ga gre Tatjana Bobnar vse od svojega odstopa pred dvema letoma. Sam verjamem v pravno državo in zato bom na vse očitke odgovoril in jih zavrgel po pravni poti," je v odzivu na kazensko ovadbo v državnem zboru dejal premier Golob. Poudaril je, da očitke v celoti zavrača, saj je bil to "pogovor dveh politikov", in opozoril, da so se takšni pogovori v preteklosti že zlorabljali.

Golob, ki je pred kamere danes stopil v družbi poslancev Svobode in generalnega sekretarja stranke, je spomnil, da minevajo tri leta od "zaplinjanja Ljubljane", edini politik, ki je bil v tem času ovaden, ker naj bi se vmešaval v policijo, pa je on.

"Gre za besedo proti besedi dveh politikov in meni se zdi res bizarno, da se danes pogovarjamo o tem, da je na ta račun vložena ovadba policije," je dejal v izjavi za medije. Dodal je, da verjame, da bo lahko zavrgel vse očitke, tako kot v primeru "obtožb na račun vmešavanja v aretacijo ruskih vohunov, pri čemer so se te obtožbe izkazale kot izmišljotine in laž".

"Tatjana Bobnar je bila tista, ki je še pred volitvami, v času, ko je bila zaposlena na policiji, iskala stik z mano – dvakrat je bila pri meni na svojo lastno pobudo in ona je tista, ki je meni govorila o seznamu janšistov in o tem, da bo očistila policijo, če bo le dobila priložnost, da bo postala notranja ministrica," je dejal Golob in sklenil, da se je zgodba nato razpletla kot "politični boj užaljene političarke".

Zaslišanja Goloba pred komisijo očitno ne bo kmalu

V luči kazenskega ovadbe premierja Roberta Goloba so v NSi-ja vnovič pozvali k zaslišanju Goloba pred preiskovalno komisijo DZ-ju. A slednjega, kot kaže, še ne bo kmalu. Tik pred obravnavo je vmesno poročilo v zadevi ruskih vohunov, zato v tej fazi niso predvidena nadaljnja zaslišanja, je za STA pojasnil predsednik komisije Aleš Rezar (Svoboda).

Tatjana Bobnar: Stojim za svojimi besedami

"Danes je bilo izrečenih kup laži. Stojim za svojimi besedami, midva s kolegom Lindavom ves čas govoriva resnico," je v odzivu na besede premierja Goloba za Televizijo Slovenija dejala Tatjana Bobnar. "Če predsednik vlade in predsednik neke stranke govori, da z mano bije politični boj ob tem, da sem samo svetovalka in nisem več aktivna v politiki, potem to pomeni, da gre nekomu res za nohte," je dodala Tatjana Bobnar, ki je pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vplivanja na delo policije, pričala že pred enim letom.

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice o vmešavanju premierja v delo policije, je Goloba kazensko ovadila v torek, je poročala Televizija Slovenija. Prejem ovadbe je potrdilo tudi specializirano državno tožilstvo.

Sorodna novica Policija ovadila premierja Goloba zaradi obtožb o vmešavanju v delo policije

Nekdanja ministrica za notranje zadeve je očitke o političnih pritiskih na policijo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) naznanila decembra 2022, ko je tudi odstopila z mesta notranje ministrice. O tem je obvestila specializirano državno tožilstvo, o pritiskih pa je nato oktobra 2023 spregovorila na zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. "Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča. Zaznala sem, da je premier z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada v neposrednem kontaktu," je dejala.

Premier Golob je njene navedbe takrat označil za "halucinacije" in navedel, da jih bo ovrgel s pričami in dokazi. Doslej pred preiskovalno komisijo DZ-ja še ni stopil. V odzivu na ovadbo je napovedal, da bo pred preiskovalno komisijo pričal, ko bo prejel vabilo. "Vabila še nisem dobil," je poudaril.

Golob zavrača obtožbe o vmešavanju v policijo

Zdolšek: To je očiten napad političarke, tožilstvo bi moralo biti zelo previdno

Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da v Golobovih izjavah ni elementov kaznivega dejanja: "V primeru, kot je ta, ko gre za očiten napad političarke, ki je bila policistka in ministrica za notranje zadeve, bi moralo biti tožilstvo zelo previdno pri obravnavi ovadbe. Kaj hitro se lahko izkaže, da posamezne trditve, ki so podlaga ovadbe, niso resnične. Tako kot na primer tista o vmešavanju premierja v aretacijo vohunov."

V trenutni fazi Golob nima možnosti kakor koli ugovarjati na vloženo ovadbo, ta sama po sebi niti nima pravnih posledic, je pojasnil Zdolšek. Tožilstvo lahko ovadbo zavrže, lahko jo da v dopolnitev policiji, lahko vloži zahtevo za sodno preiskavo, lahko pa vloži neposredno obtožbo. Trenutno uradno še ni znano, katero kaznivo dejanje je v ovadbi očitano premierju Golobu.

Odvetnik Zdolšek je dejal, da tudi sam uradno s tem ni seznanjen, saj je ovadba vložena na tožilstvu in ovadene osebe s tem ne seznanijo. Predkazenski postopek, ki je tekel zaradi očitkov Tatjane Bobnar, da naj bi Golob zahteval, da posameznike v policiji zamenjajo ali jih odpustijo v zameno, da si bo povrnila njegovo zaupanje, pa je šel v smeri preverjanja suma kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje po 2. odstavku 264. člena kazenskega zakonika.

Sorodna novica Bobnar: Golob je zahteval nedopustna ravnanja. Lindav: Pričakujem tudi zaslišanje Milovića.

Ta govori o tem, da "kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali svoj resnični ali domnevni vpliv in posredoval, da bi se opravilo uradno dejanje, ki se ne bi smelo opraviti, ali da se ne bi opravilo uradno dejanje, ki bi se moralo ali smelo opraviti, se kaznuje z zaporom od enega do šestih let in denarno kaznijo".

"Da bi ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo," je Tatjana Bobnar dejala pred preiskovalno komisijo DZ-ja. Ob tem tudi Zdolšek poudarja, da gre za posamezne izjave, na eni strani Bobnarjeve, na drugi pa predsednika vlade, ki očitke zanika. Ob tem je spomnil, da ima zgodba podlago v spornem kadrovanju in domnevnem političnem vmešavanju v policijo med epidemijo covida-19, zaradi česar je stranka Gibanje Svoboda v volilni program zapisala, da bo to uredila.

A to je bilo načelno stališče do tega vprašanja, premier pa zanika, da bi kadar koli zahteval, da konkretno osebo v policiji zamenjajo ali odpustijo, je zatrdil. Zato meni, da pogovor dveh politikov ne more imeti znakov kaznivega dejanja. "Gre za konstrukt, ki je spretno nastavljen s strani ljudi, ki obvladajo tovrstne posle," je ocenil Golobov odvetnik.

Odvetnik Tatjane Bobnar: Ovadba ima težo

Odvetnik Tatjane Bobnar Luka Švab je v izjavi za medije poudaril, da je kazenska ovadba plod dela policije, ki je trajalo leto dni in devet mesecev, z zbiranjem obvestil, izjav osumljenega, prič in pridobitvijo drugih dokazov. "Gre torej za ovadbo, ki ima absolutno določeno težo in seveda temelji na utemeljenem sumu, da je očitno lahko bilo storjeno kaznivo dejanje," je izjavil. Poudaril je razliko med naznanitvijo kaznivega dejanja in kazensko ovadbo policije, s katero je podan utemeljen sum v povezavi s storitvijo kaznivega dejanja.

"Dejstvo je, da je Tatjana Bobnar izpovedala, da je bil njen obstoj ministrskega položaja pogojen z določenimi ravnanji, ki so se od nje pričakovala; v katera ni privolila, torej, da se obračunava z določenimi ljudmi znotraj policije; da se zoper njih izvajajo določeni ukrepi, za kar niso obstajali nikakršni razlogi, in s tem se ni strinjala in na to ni pristajala," je dejal Švab.

"Ne glede na vse pretekle diskreditacije ad personam o halucinacijah, natolcevanja, podtikanja in laži - tudi danes jih je bilo veliko izrečenih - moja stranka stoji za vsemi svojimi navedbami, ki jih je zelo obširno predstavila pred parlamentarno preiskovalno komisijo kot tudi pred za to pristojnimi državnim organi in tako bo tudi naprej," je v izjavi zapisal Švab.

Spomnil je, da je Bobnarjeva prijavo podala v decembru 2022 na državno tožilstvo, kot to veleva zakon o kazenskem postopku, in na Komisijo za preprečevanje korupcije "zaradi tega, ker je kot pravnica in uradna oseba ocenila, da obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti".

Tatjana Bobnar danes ni političarka in govoriti o tem, da z njene strani poteka politični boj, je po besedah Švaba smešno in neprimerno. "Državni organ je podal kazensko ovadbo in gre za akt, ki ni enak prijavi ali ovadbi neke fizične osebe. Kazenska ovadba policije je plod vodenja predkazenskega postopka z zbiranjem obvestil, izjave osumljenega in prič ter zbiranja drugih dokazov," je izpostavil. Gre torej za ovadbo, ki temelji na ugotovitvi policije, da obstaja utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in ima neko težo, je dejal Švab v izjavi za medije.

Odzval se je tudi na Golobove navedbe, da je Tatjana Bobnar sama iskala kontakt z njim. "Daleč od tega, da bi prosila kogar koli za kar koli, na srečanja je bila povabljena. Večkrat je bila pozvana, da se včlani v stranko, kar je zavrnila. Prav tako je bila večkrat pozvana, če se jo lahko uvrsti na listo za kandidatko za poslanko, kar je prav tako zavrnila. Moji stranki je bilo ponujeno, če bi želela biti kar podpredsednica stranke in se udeležiti predvolilnega soočenja na Televiziji Slovenija, kar je kot neresno prav tako zavrnila," je zatrdil.

Na predstavitvi v DZ-ju, preden je postala ministrica, in v prvih intervjujih se je Tatjana Bobnar zavezala, da ne bo politika nikoli več vstopala v operativne štabe policije in da se bodo v skladu z zakonodajo tako delovnopravno kot s policijskimi pooblastili preverili določeni postopki policije med protesti. "In svojo besedo je tudi držala. Takoj je policiji podala ustrezne usmeritve skladno z zakonom in odredila strokovni nadzor nad delom policije, ukrepi v zvezi z ugotovitvami nadzora so bili izvedeni po njenem odstopu," je navedel Švab.

Ob tem pa ponovil očitek, da je bil "njen obstoj kot ministrice s strani predsednika vlade pogojevan z ukrepanjem zoper določene ljudi znotraj policije, ki pa niso imeli nobene zveze s kršitvami ali zlorabami pooblastil policije v preteklosti, ampak očitno z nekimi njej neznanimi razlogi za obračun z njimi". Na kar pa ni pristala, je pristavil.

V izjavah predsednika vlade in stranke Gibanje Svoboda, ki je vse to pripisala lobijem in centrom moči, ki jim stopajo na prste s plačno reformo in drugim delovanjem, je Švab prepoznal kot pritisk na državne organe. "Če torej zaupaš organom in jim prepustiš svoje delo, jim prepustiš, da svoje delo opravijo strokovno, tako kot so to dolžni in ga morajo opraviti, imaš ustrezna pravna sredstva in ni potrebe za to, da se torej obračunava na politični in pa medijski ravni, predvsem ne osebno."

V SD-ju in Levici poudarili, da morajo svoje delo opraviti pristojni organi

"Socialni demokrati zadevo glede vložitve kazenske ovadbe zoper predsednika vlade spremljamo z vso resnostjo in pozornostjo. Vedno zagovarjamo načela pravne države, vladavine prava in transparentnosti, zato je v tem okvirju ključno, da neodvisni preiskovalni organi opravijo svoje delo strokovno in avtonomno," so v odzivu na ovadbo premierja sporočili iz stranke SD. Poudarili so, da ovadba zoper predsednika vlade odpira pomembna vprašanja, in napovedali, da se bodo o zadevi pogovorili v stranki.

Da dogajanje, povezano z ovadbo premierja, spremljajo tudi v Levici in da je premier prva pojasnila koordinatorici stranke Asti Vrečko že podal, je v odgovoru na novinarsko vprašanje o tej temi povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. "Na tej točki nimamo dovolj podatkov, da bi se lahko do tega opredelili," je dejal Mesec in dodal, da v Levici od pristojnih organov pričakujejo, da bodo zadeve razjasnili v čim krajšem času, od premierja pa pričakujejo, da bo pojasnila podal tudi širši koaliciji.

Poslanska skupina Svobode enotna v podpori predsedniku stranke

"To, čemur smo priča v teh dneh v povezavi z ovadbo zoper predsednika vlade, je onemogočanje dela te koalicije pri izvajanju aktivnosti, pri izvajanju programa, pri izvajanju dela za ljudi, posledično je tudi to napad na predsednika vlade in rušitev te vlade," je v izjavi poslanske skupine Gibanja Svoboda dejala njena vodja Nataša Bogovič Avšič. Očitek predsedniku vlade glede vmešavanja v delo policije je označila za politično igro "znanih akterjev, pa tudi novih akterjev na političnem parketu v Sloveniji".

Poudarila je, da poslanska skupina Svobode pri podpori predsedniku vlade in predsedniku stranke ostaja enotna. "Verjamemo v institucije pravne države, pred katerimi bo predsednik pojasnil vse navedbe in zavrgel neutemeljene očitke iz te ovadbe," je dodala.

"Mislim, da smo v Slovenijo nazaj prinesli demokracijo in politiki se med sabo pogovarjajo, tudi predsednik države z notranjo ministrico. Nam se to ne zdi vmešavanje v policijo, ampak to, kar ljudje pričakujemo od odgovornih politikov," pa je dejala namestnica vodje poslanske skupine Svobode Tereza Novak, ki je prav tako poudarila, da skupina poslank in poslancev Gibanja Svoboda "trdno stoji" za predsednikom stranke.

Urška Klakočar Zupančič: Nič neobičajnega

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je zadevo komentirala v izjavi za javnost v parlamentu. "Rada bi namreč poudarila, da tovrstne ovadbe niso popolnoma nič neobičajnega v predkazenskih postopkih. Kolikor je namreč znano iz medijev, gre v tem primeru za pogovor med dvema osebama, gre za pogovor med dvema javnima funkcionarjema, med dvema politikoma in prav je, da se razišče, za kaj je pri tem pogovoru dejansko šlo, ali so izkazani znaki kakega kaznivega dejanja. Edini, ki je pristojen za to, da odloča o pregonu, je državni tožilec. Policija sama namreč ne odloča o ovadbah, policija vedno ovadbe posreduje naprej ali spiše svojo na državno tožilstvo, tako to da ni nič neobičajnega," je dejala. Poudarila je še, da je v Sloveniji po ustavi vsak nedolžen, dokler mu krivda ni dokazana s pravnomočno sodno odločbo.

Predsednica DZ-ja je dala le izjavo za javnost, časa za odgovore na morebitna novinarska vprašanja ni bilo.

NSi: Država si zasluži predsednika vlade, ki je verodostojen

V opozicijski stranki NSi po kazenski ovadbi premierja Goloba in njegovem prvem odzivu ocenjujejo, da se premier zapleta vsakič, ko stopi pred kamere. Podpredsednica in poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič je dejala, da je premier Golob v svojih dosedanjih izjavah navajal, da sta se s Tatjano Bobnar srečala dan pred imenovanjem vlade, v odzivu na ovadbo pa je zdaj dejal, da je Tatjana Bobnar še pred volitvami, ko je bila zaposlena na policiji, iskala kontakt z njim in bila dvakrat pri njem na lastno pobudo.

"Kako naj zdaj verjamemo in katerim besedam naj verjamemo? Govorimo o najvišji politični funkciji v državi. Nihče se nima pravice izmikati organom pregona in ne ljudstvu, ki zasluži resnico. Država si zasluži predsednika vlade, ki je verodostojen," je poudarila Vida Čadonič Špelič. V NSi-ju pričakujejo, da se bo predsednik vlade zdaj vendarle odločil pričati pred omenjeno parlamentarno komisijo, predsednika slednje pa pozivajo, da premierja povabi na zaslišanje. Poslanka Vida Čadonič Špelič, tudi članica komisije, bo predsednika komisije danes k temu pozvala tudi pisno, je napovedala.

Obenem je še ocenila, da je čas, da se izve resnica o nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi. Pri tem pa po njenih besedah glavno vprašanje ni Tatjana Bobnar, ki je zdaj že nekdanja ministrica, pač pa "nas mora zanimati vzrok, zakaj je bivša ministrica in kakšno vlogo je pri tem imel predsednik vlade", je sklenila.