Gorenak je Bavčarju kosilo plačal sam. Foto: MMC RTV SLO
Gorenak je Bavčarju kosilo plačal sam. Foto: MMC RTV SLO

Gorenak je na svojem blogu med drugim zapisal, da se je z Bavčarjem, sicer prvim ministrom za notranje zadeve v samostojni Sloveniji, v torek sešel na Kotnikovi 8 v Ljubljani, kjer ima ministrstvo za notranje zadeve svojo restavracijo. Kot pojasnjuje, sta ob kosilu, o katerem je sicer poročal Žurnal24, obujala spomine na čas osamosvajanja in njegovo takratno delo v Bavčarjevem kabinetu.
"Igor Bavčar je eden najpomembnejših ustvarjalcev samostojne Slovenije in vesel sem, da sem lahko bil njegov sodelavec," je zapisal Gorenak.

Z Gorenakom sta bila v skladu z uredbo o varovanju varovanih oseb tudi dva varnostnika, kosilo pa je plačal sam, pojasnjuje minister.
Bavčar je sicer v preiskavi zaradi domnevno spornih poslov glede prevzemanja Istrabenza in prodaje Mercatorja, aktivnosti pa vodijo policisti in tožilci, ki so pod pristojnostjo notranjega ministra.

Goršek: To ne vpliva na delo policije
A v policiji, predvsem v kriminalistični policiji, je vzpostavljen sistem varovalk, da to "ne more in ne bo vplivalo na aktivnost posameznih preiskav", je v odgovoru na novinarsko vprašanje na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena predstavitvi dela policije v lanskem letu, dejal Goršek. Kot je poudaril, svoje delo opravljajo izključno na podlagi zakonitosti, profesionalnosti, samostojnosti in v korist davkoplačevalcev.

"Mene to ne skrbi, ker zaupam našim kriminalistom. Upam in verjamem pa tudi, da tudi oni zaupajo meni, da nihče iz vodstva policije nikakor ne bo vplival posredno na kakršno koli njihovo odločitev," je dejal Goršek. Konkreten primer, kot pravi, težko komentira, kot generalni direktor slovenske policije lahko le zagotavlja, da bodo svoje delo opravljali ne glede na to, kdo se s kom srečuje, in da politika na te preiskave ne bo vplivala.