Koroški župani nasprotujejo nameravani združitvi policijskih uprav Celje in Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO
Koroški župani nasprotujejo nameravani združitvi policijskih uprav Celje in Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO
Goršek
Goršek je županom koroških občin pojasnil: "Policija se je lotila reorganizacije vseh policijskih uprav." Foto: MMC RTV SLO

Prihodnost načrtovane združitve policijskih uprav Celje in Slovenj Gradec bo znana konec leta, je napovedal Goršek.

Na seji sveta regije v Dravogradu, ki sta se je udeležila tudi generalni direktor policije Janko Goršek in njegov namestnik Matjaž Šinkovec, so koroški župani izrazili nasprotovanje nameravani združitvi policijskih uprav Celje in Slovenj Gradec.

"Lotili smo se reorganizacije vseh policijskih uprav"
Goršek je županom 12 koroških občin pojasnil, da se je policija v okviru projekta, imenovanega Libra, lotila reorganizacije vseh policijskih uprav, ne le slovenjgraške. Poudaril je, da ne gre za politični projekt, temveč strokovni, in da s tem projektom policija ne želi prejudicirati regionalizacije Slovenije. Zatrdil je, da policija ne bo ukinjala ali prestavljala policijskih postaj, prav tako ne bo zmanjševala števila zaposlenih policistov in drugih operativnih delovnih mest.

Vodja skupine za projekt Libra Matjaž Šinkovec je kot osnovne cilje projekta izpostavil povečanje kadrov na področju operative, zmanjšanje administracije, večjo mobilnost in takšno organizacijo policije, ki bo prilagojena varnostnim razmeram v državi.

"Vprašanje združitve postaja politično"
Slovenjgraški župan in poslanec v DZ-ju Matjaž Zanoškar pozdravlja reorganizacijo policije, meni pa, da je s tem, ko ta načrtuje ukinjanje slovenjgraške policijske uprave, dregnila v področje politike. "Ukinitev je politično dejanje in je slabljenje regije," je prepričan Zanoškar. Spomnil je tudi, da je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal še pred pol leta ob obisku na Koroškem zagotavljala, da se policijska uprava ohranja.

Na Koroškem vedno več ukinitev državnih institucij
"Policijska uprava na Koroškem obstaja že 30 let in nepojmljivo je, da bi Koroška ta pomemben sektor na področju javne varnosti izgubila," meni ravenski župan Tomaž Rožen. Prepričan je, da za Gorška to do zdaj ni bilo politično vprašanje, vendar se verjetno tudi Goršek sam zaveda, da bo o tem odločala politika in da je to, kako se bo Slovenija razvijala v smeri decentralizacije, še kako politično vprašanje.

Karmen Sonjak, direktorica Regionalne razvojne agencije za Koroško, je opozorila, da si v zadnjih letih sledijo ukinitve državnih institucij na Koroškem, skozi katere si regija zagotavlja svojo pomembnost na državni ravni.

Koroški župani so zato še toliko bolj ostro izrazili tudi nasprotovanje napovedani ukinitvi koroške izpostave za obrambo, nasprotujejo pa tudi načrtom uprave Nove Ljubljanske banke za ukinitev oddelka za gospodarstvo na Koroškem.

Kot je znano, bo Generalna policijska uprava ukinila tri policijske uprave, ki imajo najmanj dela in namesto enajst naj bi jih bilo spomladile še osem. Ljubljanska policijska uprava obravnava več kot 50 odstotkov vseh kriminalnih dejanj v državi, Krško 2,4 odstotka, Postojna 1,7, Slovenj Gradec pa obravnava le odstotek in pol vseh kriminalnih dejanj v državi.