Združenje gostincev skrbi, da bi jih preveliko omejevanje kajenja v lokalih stalo preveč. Foto: RTV SLO
Združenje gostincev skrbi, da bi jih preveliko omejevanje kajenja v lokalih stalo preveč. Foto: RTV SLO

Po mnenju gostincev bi lahko omejevanje uporabe tobačnih izdelkov pomembneje prizadelo gostinsko dejavnost v državi, zato zahtevajo določene izjeme, zlasti kar zadeva uvedbo kadilnic. Pobuda združenja ponudnikov gostinskih storitev vključuje uvedbo kadilskih in nekadilskih lokalov, za kar bi se odločili lastniki sami.

Kadilnice le v večjih lokalih?
Nadalje predlagajo, da se v lokalih, katerih površina ne presega 100 kvadratnih metrov, ne uvede prepovedi kajenja. Če bi zakon le predpisal kadilnice, gostinci predlagajo, da bi te obsegale do 30 odstotkov celotne površine gostinskega lokala.

Združenje predlaga, da bi gostincem za uvedbo sprememb omogočili enoletno prehodno obdobje od dneva uveljavitve novih predpisov, da bi lahko lokale ustrezno preuredili in uskladili z zakonskimi obveznostmi.

Ostro nasprotujejo zlasti predlogu, da bi ob kršitvi zakona odgovarjal lastnik lokala, in ne le kršilec - kadilec.

Ministrstvo za zdravje, ki je predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v začetku januarja poslalo v javno razpravo, sprejema pripombe do 20. januarja. Predlog dovoljuje kajenje le v prostorih, kjer zaposleni niso izpostavljeni tobačnemu dimu, kot izjemo pa predvideva posebne prostore, namenjene kadilcem.