Ministrstvo za zdravje pripombe na predlog novele sprejema do 20. januarja. Foto: EPA
Ministrstvo za zdravje pripombe na predlog novele sprejema do 20. januarja. Foto: EPA
Cindi bi prepovedal tudi kajenje na otroških igriščih in v 50-metrskem pasu okrog zdravstvenih ustanov. Foto: epa

Ministrstvo za zdravje je pri pripravi novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov upoštevalo predvsem skrb za zdravje vseh zaposlenih in zaščito vseh pred pasivnim kajenjem, še posebej mladih. Minister za zdravje Andrej Bručan je napovedal, da bi novela lahko začela veljati do poletja.

Novela zakona predvideva uvedbo popolne prepovedi kajenja v vseh zaprtih delovnih in javnih prostorih, brez izjem, ki jih dopušča zdajšnji zakon.

Edina izjema je kajenje v prostorih, v katerih zaposleni ne morejo biti izpostavljeni tobačnemu dimu, na primer javni in delovni prostori in prostori namenjeni le kajenju. Kot je napovedal Bručan, kadilnic ne bo mogoče urediti v zdravstvenih ali vzgojnih ustanovah.

Kot je pojasnil minister za zdravje, je cilj zakona popolna zaščita zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo škodljivim vplivom tobačnega dima v delovnih prostorih, zaščita pred izpostavljenostjo za zdravje škodljivim vplivom tobačnega dima v javnih prostorih in zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov mladoletnim.

Uvedba strožje protikadilske zakonodaje po ministrovem mnenju ne bo zmanjšala prometa v lokalih, kot dokaz je navedel primer Irske, kjer strožja protikadilska zakonodaja ni zmanjšala obiska v lokalih, spremenila se je le struktura gostov.

Cindi za prepoved kajenja v avtomobilih

Novelo zakona je podprl tudi Cindi, ki pa meni, da bi morala novela vsebovati tudi prepoved kajenja v osebnih vozilih, kadar je sopotnik mlajši od 18 let.

Dodali bi še obvezo, po kateri bi morali proizvajalci tobačnih izdelkov na embalažo zapisati številko svetovalnega telefona za pomoč pri opuščanju kajenja, in prepoved kajenja na odprtih javnih športnorekreacijskih površinah, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah itd.

Ministrstvo za zdravje je s predlogom novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov potrdilo že dolgo napovedano razširitev prepovedi kajenja v javnih in delovnih prostorih. Novela ne dopušča izjem, ki so dovoljene po zdaj veljavnem zakonu glede kajenja v za ta namen določenih prostorih.