Foto: BoBo
Foto: BoBo

Generalna policijska uprava se je odzvala, kot so zapisali v sporočilu za javnost, na številne neupravičene in pavšalne očitke na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito ter na ustanovitev službe za varovanje predsednika vlade. Prav organizacijo varovanja premierja je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav v svojem poročilo navedel kot osrednji del političnih pritiskov na delo policije.

Obrambni minister Marjan Šarec pa je pred dnevi na Facebooku zapisal, da ima odlično ekipo varnostnikov, zlasti vodjo varovanja, ki je predan svojemu delu, in želi, da je vedno opravljeno 100-odstotno.

"Imam pa močan občutek, da se njegovi nadrejeni iz Centra za varovanje in zaščito včasih ne zavedajo prav dobro svoje vloge, saj so mi na začetku dodelili osebo, ki dejansko ni vedela, kako se pripelje do državnega zbora, kaj šele kam drugam. Pa ta oseba ni sama kriva, da se razumemo. Če te nihče ne nauči, ne moreš vedeti. Sicer za zdaj, razen verbalnih groženj, nisem bil deležen fizičnega napada, je pa vprašanje, ali bi s tako osebo prišel do UKC-ja pravočasno. Tudi ekipi v Ukrajini, ki varuje veleposlanika, jim še do danes ni uspelo zagotoviti nezgodnega zavarovanja. Da ne govorim o bivanjskih razmerah fantov, ki se vozijo od daleč na delo v izmeni," je zapisal Šarec.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa je v Tarči prejšnji četrtek poudarila, da je tudi sama trenutno varovana oseba, zato ve, da je izjemno pomembno tudi to, kako se varovana oseba počuti, ali se počuti fizično zavarovana ali ne.

"Gre le za ljudi, ki so s tabo 24 ur na dan, ki so udeleženi tudi pri zelo intimnih stvareh, ki jih človek počne, in je zato popolnoma legitimno, da si predsednik vlade želi imeti okoli sebe ljudi, ki jim popolnoma zaupa," je nadaljevala.

Navedla je primer, da se je kmalu po nastopu njegove funkcije v javnosti pokazala fotografija z njegovimi mladoletnimi otroki, ko je bil z njimi v tujini. "To je po mojem mnenju nedopustno, in če je on začutil, da ni dovolj varovan, mu je treba prepustiti, da poskrbi tudi za svojo fizično varnost," je prepričana. Poudarila je tudi, da tak sistem varovanja ni nekaj novega v slovenskem političnem prostoru.

GPU zavrača diskreditacije policistov varnostnikov

V sporočilu za javnost so v GPU-ju zapisali, da ne sprejemajo diskreditacij policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito (CVZ).

Ob tem navajajo, da je bil kot glavni razlog za ustanovitev nove službe za varovanje premierja "izpostavljeno domnevno nezaupanje premierja Goloba do policistov varnostnikov, kar je temeljilo na očitku, da se je v medijih pojavila fotografija otroka varovane osebe, ter na pavšalnih in nepotrjenih obtožbah o odtekanju informacij".

"Policisti varnostniki skrbijo za varovanje varovanih oseb, to pa ne pomeni, da lahko komur koli prepovedujejo fotografiranje varovane osebe in oseb, ki so ob njej, ko se te znajdejo na javnem kraju. Tega ni mogoče preprečiti, saj bi to zahtevalo hermetično zaprtje vseh javnih krajev, kjer se varovana oseba pojavlja, kar ni niti smiselno niti realno mogoče. Zato očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov," pojasnjujejo na GPU-ju.

Glede obtožb o odtekanju informacij pa GPU odgovarja, da so policisti varnostniki "skrbno izbrani pripadniki policije, ki so se izkazali z osebnostno zrelostjo, zavezanostjo etičnim in moralnim standardom ter visoko stopnjo integritete".

Policija pa ima "dobro vzpostavljen sistem notranjevarnostnih in zaščitnih postopkov," s katerimi vsak sum odklonskega ravnanja uslužbencev policije preverijo in proučijo, glede na zbrane ugotovitve pa tudi izvedejo ustrezne ukrepe.

GPU tudi poudarja, da za varovanje varovanih oseb ne skrbi le ozka skupina policistov varnostnikov, temveč celoten CVZ, kjer poleg varovanja varovanih oseb izvajajo še množico drugih preventivno-operativnih dejavnosti.

Policija ne sodeluje pri izboru premierjevih varnostnikov

"Kljub temu da je varovanje varovanih oseb zelo natančno opredeljeno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije in podzakonskih aktih, smo v policiji spoštovali novo sprejeto vladno uredbo, ki je spremenila način varovanja predsednika vlade, in z novonastalo službo vzpostavili korektno sodelovanje. Moramo pa poudariti, da se z utemeljevanjem, da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept, kot je bil uporabljen pri varovanju nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška, ne moremo strinjati. Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika države, temveč so ostali zaposleni na CVZ-ju oz. Uradu za varnost in zaščito, kot se je takrat imenoval, ki je bil del Policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru," so pojasnili na GPU-ju in dodali, da je bila trenutna skupina za varovanje premierja začasno premeščena iz policije, ki ji za svoje delo ne odgovarja več. Prav tako pri njenem izboru policija ni sodelovala.

Sorodna novica Dodatno poročilo policije: Političnih pritiskov na delo policije ni bilo

Policija sicer službi za varovanje premierja, kot navaja GPU, nudi preventivno, operativno in logistično podporo, informacije o morebitnih varnostnih pojavih, ki bi ogrožali varovano osebo, in druge podatke. "Takšna sistemska podpora CVZ-ja novonastali službi torej že sama po sebi dokazuje zaupanje v delo CVZ-ja," poudarjajo.

GPU sicer priznava, da zaradi kadrovskih stisk pri osebnem varovanju za kadrovsko pomoč občasno zaprosijo tudi policiste iz drugih enot, denimo iz specialne enote policije, ki pa so, tako GPU, prav tako usposobljeni po posebnem programu za osebno varovanje.

"V t. i. supervolilnem letu 2022 pa je CVZ zaradi povečanja števila varovanj na delo napotil tudi večje število manj izkušenih policistov varnostnikov, ki so bili prav tako primerno usposobljeni. Ali je do dogodka, ki ga omenja obrambni minister, zares prišlo, bo pokazal notranjevarnostni postopek. Po prvih ugotovitvah pa lahko povemo, da je dotični policist pred varovanjem opravil predhodni ogled trase, ugotovitve pa ne kažejo na to, da bi načrtovano traso zgrešil," so še zapisali.