Koalicijo razburkali vojni zakoni, a so se očitno vendarle dogovorili. Foto: RTV SLO
Koalicijo razburkali vojni zakoni, a so se očitno vendarle dogovorili. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Tanko je pojasnil, da se od nekoga, ki je vstopil v koalicijo pričakuje, da tam ostane do konca mandata. Foto: RTV SLO

Če nekdo ocenjuje da mu ne daje dovolj možnosti, ima vedno možnost, da izstopi.

Jože Tanko o koalicijski pogodbi

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je namreč dejal, da zakon o žrtvah vojnega nasilja po njihovem mnenju daje odškodnine tudi sodelavcem okupatorja in da pri tem ne bodo popuščali, dokler ne bo usklajen. V SDS-u sicer zatrjujejo, da usklajevanje ni posledica Erjavčeve grožnje. DeSUS naj bi sporni vojni zakon zdaj podprl.

Grožnja z izstopom iz koalicije je po besedah Franca Žnidaršiča trajna, da so jeziček na tehtnici v vladni koaliciji, pa je dejal tudi Karl Erjavec.

Vodja poslancev DeSUS-a Žnidaršič je še dejal, da stranka grožnjo uporablja za zaščito tistih dogovorov, ki jih je sklenila v koalicijski pogodbi in zagotovo to ni izsiljevanje.

DeSUS ni grozil prvič
Vodja SDS-ovih poslancev Jože Tanko pravi, da je dejstvo, da koalicijska pogodba ni tako trdna zaveza, ki bi obvezovala nekoga, da je v koaliciji cel mandat. Po njegovem mnenju pa je to pričakovano, če se je odločil, da gre v koalicijo. DeSUS z izstopom iz koalicije tokrat ni grozil prvič, saj je tudi razprava o davčni reformi stranko spravila na noge, ko so grozili, da bodo koalicijo zapustili.

Tanko še meni, da gre marsikdaj za preuranjene odzive, v koaliciji pa je treba vedno voditi pogovore. "Ti so včasih težji, pri vseh zadevah pa smo našli dogovor, vsaj v večini primerov," še pravi Tanko, ki padca koalicije ne pričakuje.

V primeru izstopa DeSUS-a iz koalicije bi ta formalno štela še 45 poslancev, kar je premalo za sprejemanje koalicijskih odločitev, zato bi moral premier iskati novega koalicijskega partnerja.

Če nekdo ocenjuje da mu ne daje dovolj možnosti, ima vedno možnost, da izstopi.

Jože Tanko o koalicijski pogodbi