Glede na to, da ima koalicija prepričljivo večino v DZ-ju, je uspeh interpelacije vprašljiv. Foto: BoBo
Glede na to, da ima koalicija prepričljivo večino v DZ-ju, je uspeh interpelacije vprašljiv. Foto: BoBo
Cerarjeva vlada dobila prvo interpelacijo
SDS interpeliral notranjo ministrico

Poslanci SDS-a so v parlamentarni postopek zaradi dogajanja v zvezi z nekdanjim kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem vložili prvo interpelacijo v času vlade Mira Cerarja.

SDS opozarja na "nekajdnevno dogajanje v zvezi z nekdanjim kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem, ki se je zgodilo v preteklem tednu in je bilo med drugim v nasprotju s Konvencijo Združenih narodov o specialnih misijah iz leta 1969 in s tem tudi v nasprotju z 8. členom Ustave Republike Slovenije". Zato želijo razpravljati in glasovati želijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar.

"Policija je ravnala zakonito"
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v odzivu za medije dejala, da je v tem trenutku seznanjena le s tem, da je SDS zoper njo sprožil interpelacijo, konkretna vsebina očitkov ji ni znana in je zato ne more komentirati.

Policija je po njeni oceni ravnala zakonito in strokovno: "V tem trenutku lahko domnevam le, da je interpelacija vsebinsko nedodelana in da je kot taka očitno neutemeljena." Ministrica pričakuje podporo koalicijskih partnerjev.

Odzivi skromni
Predsednik vlade Miro Cerar interpelacije še ni želel komentirati, prav tako interpelacije še ne komentirajo v SMC-ju, SD-ju in NSi-ju. Predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karel Erjavec ne vidi nobenega razloga za interpelacijo notranje ministrice, saj je bila zadeva s pridržanjem nekdanjega kosovskega premiera uspešno rešena in ne bo imela nobenega vpliva na odnose med državama. Iz ZaAB-ja pa so sporočili, da bi sicer ministrica ta neljubi zaplet lahko preprečila, a vseeno dvomijo o smiselnosti interpelacije.

Interpelacija SDS-a
Haradinaja je slovenska policija 17. junija prijela na brniškem letališču na podlagi srbske mednarodne tiralice iz leta 2004, ki se je nanašala na vojne zločine v zvezi s spopadi na Kosovu med letoma 1998 in 1999. SDS v obrazložitvi interpelacije piše, da je bila tiralica umaknjena v vseh državah razen v Sloveniji, leta 2012 pa je bil v Haagu tudi oproščen vseh obtožb vojnih zločinov. Po prejemu diplomatske note kosovskega veleposlaništva dva dni pozneje, je Slovenija Haradinaja izpustila na prostost.

Ob tem so zapisali, da se je prvič zgodilo, da je ravnanje Slovenije obsodilo najvišje predstavniško telo kakšne druge države. 18. junija je namreč kosovska skupščina soglasno obsodila prijetje Haradinaja.

Po oceni poslanske skupine SDS-a je prijetje povzročilo nepotreben in težko popravljiv padec ugleda z vidika delovanja pravne države in dobrih odnosov s Kosovom, ki so bili do tega dogodka zgledni. Primer je odmeval tudi v mednarodni javnosti. Navedeni zaplet bo negativno vplival na gospodarsko sodelovanje med Kosovom in Slovenijo, s čimer bo nastala ogromna škoda slovenskemu gospodarstvu, pravijo v SDS-u.

Cerarjeva vlada dobila prvo interpelacijo
SDS interpeliral notranjo ministrico