V Slovenijo je že leta 2015 zaradi prebežniške krize prišlo več pripadnikov policije in vojske iz drugih držav. Foto: MMC RTV SLO
V Slovenijo je že leta 2015 zaradi prebežniške krize prišlo več pripadnikov policije in vojske iz drugih držav. Foto: MMC RTV SLO

"Ker so bile politične stranke levice proti temu, da bi našo južno mejo varovali pripadniki Slovenske vojske, bodo morda zdaj bolj zadovoljni, ko bodo tam tuji policisti," je
o spremembah pri nadzoru naše južne meje včeraj v oddaji Faktor na TV3 povedal notranji minister.

"Smo tik pred dokončnimi dogovori z nekaterimi državami, ne bom jih še razkrival poimensko, ki bodo na našo južno mejo napotile svoje policiste," je dejal.

Katere države so v igri, kdaj naj bi se to zgodilo, koliko tujih policistov naj bi pri nas sodelovalo v mešanih patruljah in kakšne bodo sploh njihove naloge, so danes na TV Slovenija želeli izvedeti od ministra. A pred kamero ni želel, češ da pogovori s tujimi policijami še potekajo in da nas bodo obvestili, ko bodo znane države in način njihove pomoči.

Včeraj večjih zadržkov ni imel: "Sam Hrvaške ne bi vključeval v te mejne patrulje v tem trenutku glede na to, da ocenjujem, da imajo dovolj dela na svojih južnih mejah. Medtem ko pa smo z Madžarsko, Italijo, Avstrijo in tudi drugimi v zaključnih razgovorih."

Medtem pa Hojsova napoved ni presenetila županov ob južni meji, saj jih je o tem obvestil že decembra lani. "Mislim, da je to dobrodošlo, da se na neki način razbremeni naša policija," je dejal župan Črnomlja Andrej Kavšek. "Približuje se pomlad, ko bo tega več, in vsak nadzor meje je bil vedno dobrodošel," dodaja župan Metlike Darko Zevnik.

Notranji minister je tudi povedal, da je v teku razpis za dodatnih 60 kilometrov ograje in da je v pripravi projekt novega videonadzora ob meji – postavitev optičnih vlaken, zakopanih pod zemljo, s čimer bodo nadzorovali prehode meje.

Tuji policisti na našo južno mejo?