Italijanska vojska na meji. Foto: BoBo
Italijanska vojska na meji. Foto: BoBo

"Vsak dodatni ukrep na posamezni meji je dobrodošel, saj lahko zniža privlačnost posamezne smeri nezakonitega priseljevanja," menijo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

To je bila ena od tem pogovora med ministroma za notranje zadeve Slovenije in Italije v povezavi s povečanim trendom nezakonitega priseljevanja po t. i. zahodnobalkanski poti, policiji obeh držav pa sta se začeli dogovarjati tudi o ponovni vzpostavitvi delovanja mešanih patrulj na skupni meji, ki so jih začasno prenehali izvajati zaradi pandemije novega koronavirusa.

Sorodna novica Italija pošilja vojake na mejo s Slovenijo, meje pa ne bo zaprla

Odzivi iz političnih vrst

Na Twitterju sta na to temo nekdanji in zdajšnji premier spet prekrižala kopji.

"Mar ni bilo s strani SDS-a rečeno, da bo z njimi na oblasti meja neprodušno zaprta? In še, da Italija krepi nadzor, ker nam ne zaupa? Očitno so sposobni metalci bumeranga," je ugotavljal Marjan Šarec.

"Potem ko je vlada že dvakrat predlagala, da DZ z zahtevano dvotretjinsko večino omogoči Slovenski vojski (SV) nadzor meje, stranki LMŠ in SD pa sta predlog zavrnili, danes pametujejo o stanju na meji, za katero so s svojim nedržavniškim ravnanjem soodgovorne," pa je zapisal Janez Janša.

Za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi sta se danes znova zavzeli tudi stranki NSi in SNS, v Levici patruljiranje na notranjih mejah v schengenskem območju vidijo kot pretiran ukrep, v SAB-u pa ocenjujejo, da to kaže na nezaupanje Italije v slovensko vlado, da uspešno varuje zunanjo schengensko mejo s Hrvaško.

Nasprotovanje zapiranju maloobmejnih prehodov

Svetnik Furlanije – Julijske krajine za lokalno samoupravo in varnost Pierpaolo Roberti je sicer prejšnji teden vlado v Rimu pozval tudi k zaprtju maloobmejnih prehodov med Italijo in Slovenijo, saj bi tako lahko po njegovem mnenju bolje nadzorovali prehajanje meje na glavnih prehodih, ki bi lahko poslabšalo zdravstveno krizo v povezavi z novim koronavirusom.

Sorodna novica "Policisti so tisti, ki točno vedo, kako ravnati ob meji, vojake je treba izuriti"

Medregijski sindikalni svet Furlanija – Julijska krajina – Slovenija, ki združuje Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije ter italijanske sindikalne centrale CGIL, CISL in UIL, pa temu pozivu nasprotuje.

Kot pravijo, bi zaprtje maloobmejnih prehodov pomenilo škodo za gospodarstvo in delavce, prebivalcem pa ne bi prineslo nobenih koristi.

Zaprtje teh prehodov bi pomenilo predvsem oviro za čezmejne delavce, so opozorili. "Zagotovo pa takšen ukrep ne bi nikakor vplival na migrantske tokove, ki za prehode meje uporabljajo druge, skrite poti," so danes poudarili v medregijskem sindikalnem svetu.