Hrvaška uresničuje svojo napoved o nespoštovanju arbitražnega sporazuma. Foto: BoBo
Hrvaška uresničuje svojo napoved o nespoštovanju arbitražnega sporazuma. Foto: BoBo
false
Hrvaško školjčišče je zraslo sredi piranskega zaliva. Foto: MMC RTV SLO

Umaški školjkar ga je postavil, čeprav sta se državi zavezali, da se bosta izogibali vsem dejanjem, ki bi lahko vplivala na delo arbitražnega sodišča. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) glede omenjene zadeve sporoča le, da bo ukrepalo.

Sredi piranskega zaliva smo pred dnevi med naključnim panoramskim preletom iz letala opazili osem novih označevalnih boj, ki jih školjkarji uporabljajo za postavitev gojišča. Te so postavljene kilometer od Hrvaške obale proti sredini zaliva in precej daleč stran od ostalih hrvaških školjčišč.

Za pojasnilo smo takoj zaprosili vse na morju delujoče službe, a so nas tako na Upravi za pomorstvo, Pomorski policiji in Ribiški inšpekciji napotili na Ministrstvo za zunanje zadeve. Po dveh dneh čakanja smo prejeli skop pisni odgovor: "Ministrstvo za zunanje zadeve proti širitvam nezakonito postavljenega školjčišča v Piranskem zalivu redno in odločno protestira ter pri tem uporablja razpoložljiva diplomatska sredstva. Nazadnje je Ministrstvo v zvezi s tem Republiki Hrvaški poslalo (protestno) diplomatsko noto februarja 2017. Na enak način se bo Ministrstvo za zunanje zadeve odzvalo tudi na zadnjo širitev školjčišča. Ob tem Ministrstvo poudarja, da vsi pristojni organi Republike Slovenije ščitijo interese Republike Slovenije in hkrati spoštujejo določbe veljavnega arbitražnega sporazuma."

MZZ, ki bi moral koordinirati delovanje pristojnih služb v primeru meddržavnega spora, vodi politiko neukrepanja. Policija, Uprava za pomorstvo, okoljska in ribiška inšpekcija ne ukrepajo, ker za to ne dobijo potrebnih navodil.

Hrvaška širi školjčišče v Piranskem zalivu
Hrvaška širi školjčišče v Piranskem zalivu