Minister Omerzel je napovedal nove represivne ukrepe za izboljašanje varnosti na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Minister Omerzel je napovedal nove represivne ukrepe za izboljašanje varnosti na slovenskih cestah. Foto: BoBo

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal, da so na njegovem ministrstvu po hitrem postopku sprejeli ukrepe glede varnosti na cestah. Temu pa je bila vzrok tragična prometna nesreča na Slovenčevi, kjer je voznik z odvzetim vozniškim dovoljenjem povozil dve peški.

Vlada je tako sprejela predlog strožje obravnave voznikov povratnikov. Tako naj bi tistim, ki imajo prepoved vožnje, pa vseeno sedejo za volan, policisti nemudoma odvzeli vozilo. Enako se bo pripetilo tistim, ki jim je odrejena prepoved vožnje, pa se vseeno peljejo naprej.

Odvzem vozila pa bo po novem grozil voznikom, ki bi v naseljih trikrat prekoračili vožnjo za več kot 30 na km/h. Minister Virant pa je posredno, prek direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjana Lajovica, javnosti sporočil, da je izdal usmeritev, da se kazni za prometne prekrške ne pobira zaradi polnjenja proračuna, ampak da se pri tem upošteva statistika prometnih nezgod in interesi lokalnega prebivalstva. Narejena analiza pa je pokazala, da ni razlogov, da bi bistveno zaostrili kaznovalno politiko.

Nov pojem hudega prekrška
Novela zakona o prometni varnosti tudi na novo opredeljuje pojem hujšega prekrška. To bi bil prekršek, za katerega so kot stranska sankcija določene najmanj tri kazenske točke.

Prav tako novela zvišuje kazen za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje. Kazen se v obeh primerih zvišuje z zdajšnjih 250 na 500 evrov. V takšnih primerih bi bilo po novem predvidenih tudi pet kazenskih točk.

Z novelo želijo na vladi slediti cilju, da se število prometnih nesreč s smrtnim izidom zmanjša na polovico, do leta 2050 pa celo na nič, je poudaril Omerzel.

Novi častni konzuli od Nairobija do Nižnjega Novogoroda
Vlada je prav tako potrdila odprtje konzulatov in imenovala častne konzule v Nižnjem Novgorodu, Nairobiju, Pittsburghu, Malagi in Cardiffu. Za častnega konzula v Nižnjem Novgorodu v Rusiji je bil imenovan Jevgenij Zagorodni Nikolajevič.

Častni konzulat v Nairobiju v Keniji bo vodila Majda Povoden-Ngnje, konzularno območje konzulata pa zajema celotno Kenijo. Na čelo konzulata v Pittsburghu v ZDA je bila imenovana častna konzulka Petra B. Mitchell. Častni konzulat v Malagi na jugu Španije bo vodil Peterko Omer Vandenberghe.

Za častnega konzula v Cardiffu v Veliki Britaniji je bil imenovan Richard Llywelyn Thomas, s položaja častne konzulke v Lvovu v Ukrajini pa je vlada danes razrešila Julijo Otovno Mizrakh, ki je bila na ta položaj imenovana leta 2005.

S položaja direktorja urada vlade za varovanje tajnih podatkov pa je vlada danes razrešila Gregorja Majcna. Na njegovo mesto je kot v. d. direktorja za največ šest mesecev imenovala Borisa Moharja.