Foto: BoBo
Foto: BoBo

Igor Zorčič je na vprašanje, ali razmišlja o ustanovitvi stranke, pojasnil, da je med ljudmi sicer začutil željo po tem, a da to še ni zagotovilo, da bo stranko res ustanovil. "Če bom mogoče zraven pri kakšnem takšnem projektu, to ne bo stranka Igorja Zorčiča," je pojasnil predsednik DZ-ja, ki zato časovnice ustanovitve ni želel komentirati.

Po njegovih besedah gre za razmislek o tem, ali slovenski politični prostor z obstoječimi strankami zadovoljuje pričakovanja volivk in volivcev. Zorčič je izrazil željo, da bi bilo mogoče pričakovanja zadovoljiti z obstoječimi strankami, a če ne bo tako, bo razmislek o novi stranki na mestu, je prepričan.

Sodelovanje pri interpelacijah

Po Zorčičevih besedah so nepovezani poslanci (NeP) vključeni v pogovore o vlaganju interpelacij, ki jih napovedujejo v opoziciji. Kot je pojasnil, se bodo v poslanski skupini NeP pogovorili, ali bodo podpise prispevali pod vse interpelacije ali le pod določene. O tem, katere interpelacije morda ne bodo dobile njihove podpore, Zorčič ni želel špekulirati.

"Osnovna politična strategija narekuje, da se interpelacije ne vlagajo zoper ministre, ki prihajajo iz različnih kvot, prav zaradi tega, da ne prihaja potem do dogovorov, da se z glasovi pokrijejo vsi ministri," je pojasnil Zorčič in ob tem izrazil zaskrbljenost, da so morda nekateri očitki v interpelacijah preveč oddaljeni od očitanega dogajanja.

Nove globe neposrečen predlog koalicije

Zorčič je komentiral tudi predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, po katerem je predvidena globa od 500 do 1000 evrov za tistega, ki "se prepira, vpije ali se nedostojno vede" do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Gre za zelo neposrečen predlog koalicije, je prepričan Zorčič.

"Čeprav ni moja navada, da kakor koli vplivam na poslanke in poslance v državnem zboru (DZ), apeliram na vse tiste, ki bodo o tem predlogu odločali na delovnem telesu, da ga zavrnejo, ker bo sprejetje takšnega predloga v sramoto DZ-ja," je pozval Zorčič. Po njegovem mnenju je predlog sporen, ker "v smislu pravnega varstva privilegira poslance in uradnike".

Od torka bo po njegovih besedah na vhodu v DZ mogoče opraviti test na novi koronavirus. Za vse zaposlene, poslance, obiskovalce in novinarje je ob vstopu v DZ namreč obvezen pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Združevanje GAS-a in SMC-ja

Predsednik državnega sveta in Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Alojz Kovšca je za Siol potrdil dogovore glede združevanja strank SMC in GAS. Podrobnosti in morebitna širša politična sodelovanja pa bo komentiral šele po dokončnih odločitvah obeh strank.

Igor Zorčič razmišlja o ustanovitvi nove politične stranke